Logo oegstgeestercourant.nl
1937. Kampioen promotieklasse. v.l.n.r. Staand: J. Fransse v.d. Putte, C. Hartogh, G.J. Goekoop, H. Stiasny, B. van Haaften. Knielend: B. Jung, N. Janssen Andeweg, B. Zonneville. Zittend: Haroen, D. van der Scheer, H.A. Lorentz de Haas.
1937. Kampioen promotieklasse. v.l.n.r. Staand: J. Fransse v.d. Putte, C. Hartogh, G.J. Goekoop, H. Stiasny, B. van Haaften. Knielend: B. Jung, N. Janssen Andeweg, B. Zonneville. Zittend: Haroen, D. van der Scheer, H.A. Lorentz de Haas. (Foto: LOHC)

LOHC: een springlevende eeuwling

  Sport

Deze week viert LOHC op grootse wijze het eeuwfeest. Op woensdag 18 oktober is het precies 100 jaar geleden dat de vereniging werd opgericht onder de naam LMHC; vanaf seizoen 1991-1992 veranderd in LOHC.

Even in vogelvlucht de hockey geschiedenis. Hockey is een sport die al duizenden jaren bestaat. In het Nationaal Archeologisch Museum van Athene is een marmeren reliëf uit circa 500 voor Christus te zien, waarop duidelijk twee hockeyspelers te herkennen zijn. Pas na de middeleeuwen ontstond hockey zoals deze in de huidige vorm bestaat. Het werd voornamelijk beoefend in Engeland en Brits-talige gebieden. In 1891 introduceerde Pim Mulier het hockey in Nederland. Kort daarna werden in Amsterdam, Haarlem en Den Haag de eerste hockeyclubs opgericht. In 1928 deed Nederland voor het eerst mee aan de Olympische Spelen en won direct zilver. Het was de opmars voor veel internationaal succes. Zowel het nationale heren- als dames-hockeyteam heeft ieder bestaand internationaal toernooi meerdere keren gewonnen: ook de Olympische Spelen. Nederland is internationaal een hockey grootmacht. De belangstelling voor de sport bewijst zich in 200.000 beoefenaars van de bij de bond aangesloten verenigingen, waaronder ongeveer 2.300 bij LOHC. Het is daarmee één van de grootste, maar ook oudste verenigingen van Nederland.


Hoogtepunten 100-jarige

Een historicus van de club, de heer Ed Patijn, leverde waardevolle input. Al vóór de officiële oprichting werd in de periode 1904-1914 in Leiden al gehockeyd onder de naam LMHC; echter nog niet in de hockeybond. Dit had te maken met de eerste Wereldoorlog. Zo lag het hockeyen vanaf 1914 enige tijd stil op de velden nabij de toenmalige Posthof. In 1917 begon de belangstelling voor hockey te groeien en werd op 18 oktober 1917 de Leidsche Mixed Hockey Club opgericht. Dit vond plaats in een drukbezochte vergadering uitgeschreven door een commissie van oprichting, in Den Vergulden Turk in Leiden. De eerste handeling van het bestuur, onder voorzitter de heer W.H.F. Coebergh, was het houden van een hockeystickveiling, die fl.30,75 opbracht. Grote motor achter de heroprichting van de club op genoemde datum was de heer J.G.J. Verhey van Wijk. Hij was de eerste aanvoerder van Heren 1. Later werd hij benoemd tot erevoorzitter. Voordat LMHC zich in 1932 definitief vestigde op de huidige locatie aan de Hofbrouckerlaan, werd op diverse locaties gespeeld, zoals bij de Posthof, een voormalig ASC-terrein achter Pomona en een terrein nabij de Haagsche Schouw.


Vanwege toevloed van leden uit Oegstgeest en de locatie in Oegstgeest is de naam, zoals vermeld, veranderd in Leidsche en Oegstgeester Hockey Club (LOHC). Met genoemd ledental is het de grootste sportvereniging in de regio Leiden. Naast een flink aantal leden dat zich toelegt op prestatie hockey wordt er ook veel breedte hockey gespeeld, alsmede trimhockey. Met 330 leden heeft LOHC de grootste trimhockey groep van Nederland. Dit zijn leden die geen competitie spelen, maar wekelijks trainen met daarbij een onderlinge wedstrijd.


Bekende namen

Roelant Oltmans was in de jaren 80 trainer van het succesvolle Heren 1 team van LMHC, dat enige jaren Hoofdklasse (hoogste niveau) heeft gespeeld. Dit was in de periode 1983-1986. Sportief gezien het hoogtepunt uit de clubgeschiedenis. Hij is al vele jaren lid van de trimmersgroep OHK (Oude Knarren hockey). Zijn vrouw en kinderen hebben ook lange tijd bij LOHC gespeeld. De club speelt dus zeker een rol in hun leven. Roelant is vooral bekend als trainer van het Nederlands Herenteam. Het hoogtepunt was het veroveren van de Olympische titel in 1992 tijdens de Spelen in Atlanta.


Een andere grote naam is Taeke Taekema. Hij is bij LOHC begonnen met hockey. Het is een hard gegeven dat talentvolle spelers vaak vertrekken naar de professionele clubs in de regio die hoofdklasse spelen. Genoemde speler is het meest representatieve voorbeeld. Hij speelde hoofdklasse bij Amsterdam en speelde ook jaren in het Nederlands Herenteam, waarbij hij alle grote prijzen heeft behaald. Voorzitter Wim Iserief beaamt dat er in de hoofdklasse met geheel andere budgetten wordt gewerkt, die voor LOHC op dit moment niet haalbaar zijn. "Het huidige niveau waarop Heren 1 acteert (Overgangsklasse) lijkt op dit moment een prima niveau en op termijn zou het mooi zijn als we naar de toekomstige promotieklasse kunnen promoveren. Voor Dames 1 ligt de doelstelling om dit niveau (Overgangsklasse) na dit seizoen te gaan behalen. Echter, in onze visie zou de Promotieklasse en zelfs de Hoofdklasse een reële optie moeten zijn", besluit Wim.

(Wim van Tuijl)

Meer berichten