Dit jaar drie dorpsgenoten op de lijst (allen BVNL): Onno Laarhoven, Roos Eradus en Marcus Rolloos. | Foto W. Timmers
Dit jaar drie dorpsgenoten op de lijst (allen BVNL): Onno Laarhoven, Roos Eradus en Marcus Rolloos. | Foto W. Timmers Foto: Willemien Timmers

Drie Oegstgeestenaren op lijst landelijke verkiezingen

Politiek

Op woensdag 22 november gaat ons land naar de stembus voor de verkiezing van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Alle stemgerechtigde Oegstgeestenaren kunnen in een van de veertien stemlokalen laten weten wie hen de komende vier jaar in Den Haag mag vertegenwoordigen.

Door Willemien Timmers

Ook dit jaar staan er weer een aantal Oegstgeestenaren op de lijst. Waren dat in maart ’21 vertegenwoordigers van CDA, Volt en VVD, ditmaal staan drie dorpsgenoten op de lijst van BVNL.

Onno Laarhoven (plek 36), Roos Eradus (plek 37) en Marcus Rolloos (48e plaats), zijn geen onbekenden in Oegstgeest. Onno is BVNL-fractievoorzitter in de gemeenteraad en Roos en Marcus commissieleden. Laatstgenoemde is bovendien jarenlang raadslid geweest voor de VVD.

Onafhankelijk van elkaar besloten ze na een belletje uit Den Haag ‘ja’ te zeggen op de uitnodiging op de landelijke BVNL-lijst plaats te nemen. 

“We hebben het alle drie erg naar onze zin in deze jonge ledenpartij”, laat Marcus weten. “We staan niet zomaar op de lijst”, vult Roos hem aan. “Onze agenda’s zijn zo druk dat we echt tijd moeten maken voor de politiek. Maar we vinden dat we het moeten doen, het is een soort roeping. Er moeten echt dingen anders.”

Onno beaamt dit en spreekt over de volgens hem door de afgelopen regeringen gecreëerde migratie-, energie-, woon- en stikstofcrisis, maar bovenal de bestuurlijke en democratische crisis. “Het kan anders. De overheid moet stoppen met zich overal mee te bemoeien en ons de vrijheid geven om zelf te besluiten hoe wij ons leven in willen richten.”

Marcus benadrukt dat hun partij staat voor een schoon milieu, maar dat dit iets anders is dan het nemen van verregaande klimaatmaatregelen. “We praten elkaar op heel veel onderwerpen na, en als je dan vragen stelt, wordt er soms gek naar je gekeken. Klimaatmaatregelen mogen de economie niet beschadigen.”

Zijn medepoliticus Onno spreekt over het gebruiken van gezond verstand. “De politiek moet niet achter de voordeur willen komen.”

Roos: “We moeten elkaar vrijlaten, dat is binnen de partij ook het geval. Er is respect voor iedereen.”

De drie Oegstgeestenaren willen de samenleving op een ander pad brengen door in oplossingen te denken. “We moeten niet angstig naar de toekomst kijken. Samen kunnen we alles oplossen.”

Uit de krant

Uit de krant