Afbeelding
Foto: Hans Touw

POLITIEKE BESPIEGELINGEN - Een prima ruil

Politiek

Een paar weken geleden bracht ik mijn overbodige kranten en karton naar de Oegstgeester Milieuwerf. Vroeger heette dat de vuilnisopslag, toen afval nog geen waarde had. Nu afval de oogst van ons dagelijks leven is en geschikt voor hergebruik, is het veel geld waard. 

Bij de container Karton en Papier stond een man kratten met boeken leeg te kieperen. ”Wat doet u nu”, vroeg ik verbaasd en ook een beetje verontwaardigd, “zomaar waardevolle boeken weggooien?” “Ach”, sprak de man, “de boeken stinken vreselijk naar kattenzeik, daar hebben de katten van Maarten en Eva jarenlang op gepiest”.
Dat wilde ik wel eens checken. Aan boeken ruiken, vooral oude boeken, vind ik altijd bijzonder, zoals anderen de geur van benzine lekker vinden. De geur van deze boeken viel me mee: wat muf, de scherpte was er al van af.

De man, die samen met zijn vrouw een leegruimen-van-huizen-bedrijfje runde, was met zijn laatste kratje bezig. Dat wist ik van de kieperdood te redden. Ik mocht het houden, in ruil voor mijn plastic-met-lucht-gevulde-kussentjes-verpakking, dat zijn vrouw goed kon gebruiken bij de volgende verhuisopdracht.
Het bleek een prima ruil.

Thuis bekeek ik de oogst pas echt goed. Zeven delen uit de serie Dichtung der Romantik, Vollmer Verlag, Wiesbaden/Berlin, zonder jaartal. Duidelijk een serie voor de fijnproever.
Toen kwam de grootste schat: de Verzamelde Werken van Tolstoj, acht delen uit de Russische Bibliotheek Van Oorschot, Amsterdam, 1966. Op het eerste lege blad van deel vijf, Anna Karenina, heeft Maarten Biesheuvel de liefde voor zijn Eva uitgetekend. Met kroontjespen bezingt hij op 24 augustus 1983 dat zij 25 jaar samen zijn, twee hartjes, met een pijl doorboord. ‘Anna Karenina is mijn Lievelingsboek, ik heb A.K. 34 keer gelezen’ schrijft hij. Vierendertig keer! Maarten Biesheuvel, heerlijk mateloos als altijd. Zie de inzet (FOTO).

Vier delen Tolstoj zijn een welkome aanvulling in mijn boekenkast, met een strik om Anna Karenina. De overige vier en Dichtung der Romantik gaan naar antiquariaat Klikspaan in Leiden. Kunnen anderen ook van de erfenis van Maarten B. genieten. 

Ik vraag me nog steeds af wat er gebeurd zou zijn als ik tien minuten eerder bij de container had gestaan, welke juweeltjes aan boeken ik dan nog had kunnen redden van de kieperdood.
Eén ding weet ik zeker: ik ga vaker naar de Oegstgeester Milieuwerf.

Harry Vissers
vissers.harry@planet.nl

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant