Logo oegstgeestercourant.nl
<p>De witte huisje in het park blijven staan. | Archieffoto&nbsp;</p>

De witte huisje in het park blijven staan. | Archieffoto 

(Foto: Willemien Timmers)

Bouwplan Hofbrouckerpark afgeschoten door raad

  Politiek

De gemeenteraad zette donderdagavond een definitieve streep door het bouwplan Hofbrouckerpark. Hiermee lijkt het groene aangezicht voorlopig gered. Wel kondigt de projectontwikkelaar Sedos een schadevergoedingsclaim aan van bijna negen miljoen euro.

Door Joep Derksen

De plannen voor het herontwikkelen van het Hofbrouckerpark stammen al uit 2008. Maar na dertien jaar was het geduld van de meeste raadsleden op. Fractievoorzitter Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) liet het standpunt van haar partij weten, dat werd gedeeld door CDA, VVD en Lokaal Oegstgeest. “De raad besluit niet in te stemmen met een herontwikkeling van het Hofbrouckerpark.”

Eerder dit jaar presenteerde Sedos nog een bouwplan ontworpen door Van Egmond Architecten uit Noordwijk. Volgens dat plan moesten er in het Hofbrouckerpark vier ‘compacte’ gebouwen komen, van elk vijf verdiepingen en zestien meter hoog. Het zou dan gaan om in totaal 137 appartementen, waarvan 43 ‘sociaal en middelduur’.

Maar de meeste politici zien dit nu dus niet meer zitten. Ze maken zich onder meer zorgen over het verdwijnen van de ‘witte huisjes’. Rosdorff diende samen met VVD, CDA en Lokaal een amendement in om het bouwplan tegen te houden. Ze stelde: “Dit amendement betekent het behoud van de witte huisjes, waar je optimaal in het groen kunt wonen. We willen geen aantasten van deze unieke uitstraling.”

Loopjongen

‘Sedos dreigt met schadeclaim van negen miljoen euro’

De raadsleden van PrO en D66 probeerden de overige politici nog van gedachten te laten veranderen. Zo wees raadslid Janssen (PrO) op een brief, die de raadsleden enkele uren voorafgaand aan de vergadering van Sedos ontvingen. Janssen herhaalde, wat daar in stond: “Sedos is bereid te onderhandelen. Tegelijkertijd ligt bijna negen miljoen euro aan een potentiële schadeclaim aan dit voorstel ten grondslag.” Hierop reageerde Lokaal-fractievoorzitter Van den Ouweelen furieus. Hij hekelde Janssen, omdat informatie over deze brief ‘in de wereld geslingerd werd’. Als het tot een schadeclaim komt, zal dat bedrag volgens de Lokaal-voorman veel lager liggen. “We hebben vertrouwelijke informatie gekregen over planschade en dat is andere informatie dan u over straat gooit. U bent de loopjongen van deze ontwikkelaar. Ik vind het stuitend.”

Hij vervolgde: “We moeten besluiten voor de zekerheid van de mensen rondom het park, dat dit park behouden moet worden. Het is een groencorridor; laten we zuinig zijn op ons groen en het park behouden.” Wethouder Glasbeek was niet aanwezig, dus wethouder Huizing voerde het woord namens het college van burgemeester en wethouders. De uitkomst van het debat was van tevoren al bekend en Huizing liet dan ook weten, dat het aan de gemeenteraad was om te oordelen, of het Sedos-plan wel of niet uitgevoerd kan worden.

PrO en D66 riepen het college nog op om met Sedos in gesprek te gaan. Maar de teleurstelling overheerste bij deze partijen. Bus (D66): “We zijn enorm teleurgesteld en heftig gefrustreerd over dit project. Dit had vanuit het college echt anders moeten gebeuren. Helaas blijkt dat B en W er niet in geslaagd zijn om fatsoenlijk regie te voeren op dit gebied” Janssen voegde er aan toe: “Ouderen in Oegstgeest blijven in onzekerheid leven. Zij wachten al jarenlang om door te kunnen stromen naar zorgwoningen. Die zullen weer niet gerealiseerd worden.”

Meer berichten