In september 2016 werd het gerenoveerde Poelmeer geopend. | Archieffoto Wil van Elk
In september 2016 werd het gerenoveerde Poelmeer geopend. | Archieffoto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Voorbereidingen voor nieuw zwembad Poelmeer

Politiek

De gemeenteraadsleden hebben de eerste stap gezet in een besluitvormingsproces over de mogelijke herbouw van zwembad Poelmeer. 

Door Joep Derksen

Het is nog maar zeven jaar geleden dat het toenmalige college van burgemeester en wethouders besloot om Poelmeer te sluiten vanwege de tegenvallende inkomsten. De gemeenteraad stak er in 2014 een stokje voor. Met extra geld en lapmiddelen kon Poelmeer gerenoveerd worden, zodat het zwembad tot 2030 in gebruik kan blijven.

Het duurt dus nog zo’n negen jaar voordat het zwembad helemaal ‘op’ is, maar het is niet verstandig om tot die tijd niets te doen, zo gaf VVD-raadslid Sven Spaargaren aan. “Het duurt gemiddeld vier jaar van planvorming tot ingebruikname.” De gemeenteraad steunde Spaargaren unaniem in zijn pleidooi, dat het college van burgemeester en wethouders gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het ver- of herbouwen van Poelmeer: Op welke locaties dit kan gebeuren en hoeveel geld dat gaat kosten.

Het liefst zien de raadsleden ‘een globaal kostenplaatje over het investeringsbedrag en de jaarlijkse exploitatiekosten, samen met de te verstrekken gemeentelijke subsidie’ nog dit jaar tegemoet. Maar het enige wat wethouder Jan Nieuwenhuis kon toezeggen is dat hij nog voor het eind van het jaar een planning kan geven, wanneer deze gegevens worden uitgezocht.

Daarmee is het nog lang niet zeker, dat Oegstgeest ook na 2030 een zwembad behoudt. Het uiteindelijke kostenplaatje moet inzicht geven in de miljoenen euro’s die het gaat kosten om een nieuw zwembad te krijgen. Met de huidige tientallen miljoenen euro’s aan schuld, die het gemeentebestuur van Oegstgeest nog altijd heeft en het tiental zwembaden dat er al in de wijde omgeving van dit dorp staat, is het nog geen gelopen race dat het kleine dorp Oegstgeest ook haar eigen zwembad moet behouden. Al kan het gemeentebestuur natuurlijk wel alvast gaan sparen voor de toekomstige kosten, liet Nieuwenhuis weten.

De gemeenteraad nam donderdagavond wel het besluit om uiterlijk in 2026 te besluiten of er een nieuwbouw moet komen van zwembad Poelmeer. 

Nieuwenhuis temperde wel de verwachtingen. Een groter zwembad, zoals raadslid Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) graag ziet, of een binnen- en openluchtzwembad “met duikplanken van tien meter hoog, omdat je niet meer van bruggen mag afspringen’’, zoals raadslid Tobias van der Hoeven (CDA) graag ziet, zit er niet in.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant