Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Wethouder Peter Glasbeek (links) en zijn collega&#39;s bij hun hernieuwde aantreden op 14 september 2020. | Archieffoto&nbsp;</p>

Wethouder Peter Glasbeek (links) en zijn collega's bij hun hernieuwde aantreden op 14 september 2020. | Archieffoto 

(Foto: Willemien Timmers)

Botsingen in gemeenteraad - Motie van wantrouwen net afgewend

  Politiek

Het vertrouwen van raadsleden in wethouder Peter Glasbeek (Progressief Oegstgeest) lijkt steeds meer af te kalven. Donderdagavond 24 juni diende Lokaal een motie van wantrouwen in. Deze motie werd uiteindelijk ingetrokken toen bleek dat andere partijen deze niet steunden. Pijnlijker dan de motie waren echter de reacties van de overige politici die lieten weten dat ze onderhand wel klaar zijn met allerlei stunteldossiers.

Eelke van den Ouweelen (Lokaal) somde de dossiers van Glasbeek op, waarvan hij vond, dat deze niet goed geregeld zijn. “De kwestie van de statushouders waar we landelijk mee het nieuws haalden, de Duikerbrug die qua financiën volledig uit de bocht is gevlogen, een schimmige gang van zaken over de La France-locatie, het voorbereidingsbesluit Hofbrouckerpark en een woningbouwvereniging die prestatieafspraken niet wenst te ondertekenen.”

Ook hebben de wethouders Glasbeek en Nieuwenhuis met een initiatiefgroep voor het woon-zorgcomplex Hofwijck gesproken. Terwijl in maart de gemeenteraad zich uitsprak tegen het verzoek om met dit soort initiatiefgroepen aan tafel te gaan. Glasbeek vond, dat het praten met mensen en groepen ‘te doen gebruikelijk is’. “Belanghebbenden staat het vrij om hun visie kenbaar te maken.”

De druppel die de emmer deed overlopen was voor Van den Ouweelen het feit dat er een raadsmededeling op de agenda van 1 juli was geplaatst zonder dat het presidium hierover gesproken had. “Ik vind het buitengewoon kwalijk. Ik kan niet anders dan die motie van wantrouwen in te dienen; hoe vervelend dat ook is.”

Raadslid Elfred Bus (D66) moest toegeven, dat er met die raadsmededeling sprake was van ‘een zeer rommelige gang van zaken’, al twijfelde hij wel of dat een fout van de wethouder zou zijn. “Ik heb wel op een aantal momenten herkenning van dingen die opstapelen. We vragen ons wel eens af: ‘Gaat het nou wel goed’. Er zitten zware zorgen, maar we willen geen gaten slaan in het college voorafgaand aan de verkiezingen. Dit is niet het moment om een motie van wantrouwen te ondersteunen.”

Ook VVD’er Sven Spaargaren vond: “Er zijn zaken gebeurd waarvan je afvraagt; had dat niet beter gekund.” Als voorbeelden noemde hij het bouwproject De Geesten en de ophef over de statushouders. Maar Spaargaren vond nog niet dat de emmer vol gedruppeld was. Hoewel één raadslid van Hart voor Oegstgeest vóór de motie van wantrouwen wilde stemmen, trok Van den Ouweelen gezien het gebrek aan steun van de andere partijen deze motie toch in. Hierop trok raadslid Menno Welling (PrO) van leer: “Dit is een wanvertoning. Van den Ouweelen ziet complotten en schaadt het aanzien van de Oegstgeester politiek. Wat afkeuring verdient, is het gedrag van Van den Ouweelen.’’ De Lokaal-voorman leek onaangedaan. “Ik begrijp dat de fractie van PrO een zeer onervaren fractie is en dat al twee wethouders van hen zijn opgestapt. Maar de onervarenheid is geen vrijbrief om er een rommeltje van te maken.”

Joep Derksen

Meer berichten