‘Paarden houden op bollengrond mag niet’
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: pr./Kitty van der Stoep

‘Paarden houden op bollengrond mag niet’

  Politiek

Teylingen • Het is in de Bollenstreek niet toegestaan om paarden te houden op bollengrond. De gemeente handhaaft hiertegen. Op enkele percelen is rendabele teelt van bollen evenwel niet mogelijk. Dan wordt bekeken of compensatie een oplossing kan zijn. Dit kan echter alleen als de paardenweide planologisch inpasbaar is, anders moeten de paarden weg, zo geeft B&W aan op vragen van het CDA.

In Teylingen zijn er ongeveer 25 percelen waarop paarden worden geweid. Bollengrond is namelijk ideaal om paarden op te houden. Het is zandgrond en die laat goed water door waardoor de dieren bij regen niet in plassen staan en het is een stevige ondergrond, goed om op te rijden en te springen. Er liggen evenwel afspraken binnen de Bollenstreek in de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG). De percelen worden daarin beschermd als bollengrond. En de gemeente mag alleen bij bijzondere omstandigheden afzien van handhaven.

Compensatie

Waar strijdig gebruik is vastgesteld wordt de eigenaar door de gemeente persoonlijk benaderd. Vanuit meerdere standpunten bekijkt de gemeente of het te legaliseren valt. Soms is de paardenweide zodanig gelegen dat een teelt van bollen na opheffing van de paardenweide niet rendabel is. Dan wordt in overleg met de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) gekeken of compensatie een uitkomst kan bieden. Daarbij wordt door de eigenaar een bedrag betaald waarmee de GOM elders weer een even groot oppervlak bollengrond maakt door het verbeteren van de grond. Als het te legaliseren valt en planologisch inpasbaar is, dan blijven in dat geval de paarden staan.

Nieuwe stalling

Als de paarden weg moeten, dan krijgen de eigenaren de tijd om elders een plek voor de dieren te zoeken. In drie maanden is het bijna onmogelijk om een nieuwe stallingvoor paarden te vinden, maar in een tijdsbestek van maximaal een jaar is dat goed mogelijk, zo schat B&W in. In de meeste gevallen krijgen de eigenaren ook die tijd. (NK)

Meer berichten