Afbeelding

Second opinion inzake slopen Waterrad in Poelgeest

Politiek

Afgelopen zomer besloot het College vrij onverwacht het kunstwerk, dat in 2006 in opdracht van de gemeente Oegstgeest is gemaakt door Hanshan Roebers, te slopen. Omwonenden kregen een brief waarin de sloop werd aangekondigd met als belangrijkste argument dat het gevaarlijk voor spelende kinderen zou zijn. Sinds het kunstwerk er staat, zijn er twee incidenten geweest. Na het laatste incident in 2018 zijn er hekken rondom het kunstwerk geplaatst.

Niet alleen omwonenden waren verrast over de plannen, ook de fractie van D66. Zij dienden in september een motie in voor behoud van het Waterrad.

“Dit kunstwerk symboliseert de waterstromen in de wijk Poelgeest. Dat kun je niet zomaar slopen zonder dat je omwonenden betrekt” aldus fractielid Jolijn Kouwenhoven. Zij verbaast zich erover dat omwonenden niet zijn betrokken bij het plan. En dat geldt ook voor de kunstenaar. “Wij hebben de kunstenaar gesproken en zijn verhaal gehoord. Het is vreemd dat de wethouder dat nog niet heeft gedaan. Dit gaat de wethouder overigens nu wel doen nadat we het hem nadrukkelijk gevraagd hebben”, zegt Kouwenhoven.

Veiligheid

Een kunstwerk slopen omdat het niet veilig is voor kinderen klinkt als schijnveiligheid. D66 vindt dat een kunstwerk geen speeltoestel is. Bij het kunstwerk zou daarom meer aandacht moeten komen voor de belangrijke symbolisch functie die het Waterrad heeft in de wijk Poelgeest met informatie en educatie over het kunstwerk. Dat kan bijvoorbeeld door er een bord bij te plaatsen.

De behandeling van de motie is meerdere malen uitgesteld en stond op de agenda tijdens de commissievergadering van 12 november. De avond voor deze commissie kwam vanuit het college onverwacht de raadsmededeling dat zij een second opinion wil op het eerdere onderzoeksrapport dat aanleiding gaf te kiezen voor sloop. Veel raadsleden vinden een second opinion een goed idee. Maar ze willen nog wel benadrukken dat veiligheid belangrijk is maar dat je dit niet honderd procent kunt waarborgen: “De vraag zou moeten zijn hoe je het veilig genoeg kunt maken. In het leven is geen honderd procent veiligheid te garanderen. Dat zou betekenen dat er veel meer objecten in de gemeente niet meer veilig zijn”.

Petitie

Inwoners van Poelgeest maken zich ook hard voor het behoud van het Waterrad. In de vergadering van 12 november is door omwonenden toegelicht waarom het Waterrad zo bijzonder is voor de wijk. Daarnaast hebben zij een petitie aangeboden aan de raad met bijna 350 handtekeningen. D66 is blij dat beide initiatieven er toe hebben geleid dat het Waterrad mogelijk een nieuwe kans krijgt.

“Met deze second opinion zijn we een stap dichterbij het behoud van het Waterrad. De motie is nu niet meer aan de orde in afwachting van het verdere onderzoek van het College. Maar D66 legt deze meteen weer op tafel wanneer dit nodig blijkt”, voegt Jolijn Kouwenhoven eraan toe.

Uit de krant

Uit de krant