Logo oegstgeestercourant.nl
Jos Roeffen, Joop Verdonk, Emile Jaensch, Simon Vogel, Sandra Mrosek, Tim van Tongeren en Marien den Boer vieren de oprichting van de stichting voor oud-raadsleden en oud-collegeleden. | Foto Willemien Timmers
Jos Roeffen, Joop Verdonk, Emile Jaensch, Simon Vogel, Sandra Mrosek, Tim van Tongeren en Marien den Boer vieren de oprichting van de stichting voor oud-raadsleden en oud-collegeleden. | Foto Willemien Timmers (Foto: Willemien Timmers)

Vereniging voor oud-raadsleden en oud-collegeleden opgericht

  Politiek

Vrijdag 26 juni 2020 zal voor altijd een historische dag zijn voor alle oud-raadsleden en oud-collegeleden van Oegstgeest. Op die dag werd in de Oegstgeester raadszaal de oprichting van de stichting oud-raadsleden en oud-collegeleden Oegstgeest gevierd.

Het platform zal een of twee keer per jaar bij elkaar komen voor de gezelligheid en om van gedachten te wisselen en ervaringen te delen. “Via de stichting kunnen alle leden hun binding met de gemeente intact houden”, legde burgemeester Emile Jaensch uit.

“Daarnaast is het een platform vol met mensen die vanwege hun ervaring en kennis gevraagd advies kunnen geven”, vulde oud-raadslid Tim van Tongeren hem aan. “We vormen straks een club met veel bestuurlijke ervaring, die een bijdrage kan leveren aan allerlei maatschappelijke ontwikkelingen.”

De gemeente heeft aangegeven graag een faciliterende rol op zich te nemen. “Je kunt je voorstellen dat we ook bezoeken gaan brengen aan projecten en bedrijven in het dorp”, aldus oud-raadslid Simon Vogel.

Met als begindatum 1980 zijn er inmiddels 107 oud-raadsleden en oud-collegeleden per fractie benaderd. “Leuk speurwerk”, vertelde Marien den Boer, die zowel raadslid als wethouder was in Oegstgeest. “We hebben zoveel mogelijk mensen benaderd, maar roepen alle oud-raadsleden op zich aan te melden.”

De aanwezigen, ook oud-raadsleden Joop Verdonk, Sandra Mrosek en Jos Roeffen (die ook wethouder was) waren van de partij, wisselden namen uit van raadsleden en wethouders die inmiddels Kamerlid of burgemeester zijn geworden. Een interessante lijst met namen.

Emile Jaensch, die een dergelijk platform ook uit Amsterdam kent, wil dat de stichting ook een lief-en-leed functie gaat hebben. “Als er bijvoorbeeld iemand overlijdt, kunnen we daar bij stilstaan.”

Inmiddels zijn er al veel enthousiaste reacties binnengekomen op het oprichten van de stichting. “Het voorziet duidelijk in een behoefte, je hebt toch samen dingen meegemaakt, en jaren op het gemeentehuis rondgelopen,” liet Jaensch weten. “De mensen zijn er heel blij mee”, wist ook Joop Verdonk. “Ze missen de contacten die ze in hun politiek-actieve jaren hadden.”

“De stichting formaliseert de behoefte aan binding”, legde Tim van Tongeren tenslotte uit. “We hebben immers gezamenlijk in dezelfde arena gestreden, overwinningen gevierd, gehuild, gelachen en soms halve nachten doorgehaald.”

Oud-raadsleden en oud-collegeleden die nog niet benaderd zijn, kunnen contact opnemen met de stichting via jradvies@xs4all.nl.

(Willemien Timmers)

Meer berichten