Peter Glasbeek: 'Samenwerken maakt het werk van een wethouder nog interessanter' | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Wethouder Peter Glasbeek.
Wethouder Peter Glasbeek. (Foto: Willemien Timmers)

Peter Glasbeek: 'Samenwerken maakt het werk van een wethouder nog interessanter'

  Politiek

Op 28 maart werd Leiderdorper Peter Glasbeek benoemd als wethouder van Oegstgeest. Ruim honderd dagen later blikt hij terug op de eerste maanden in ons geestdorp.

In zijn jonge jaren had Peter Glasbeek vast niet verwacht dat hij op zijn 51e wethouder van Leiderdorp zou worden. Na veel jaren in het bedrijfsleven, onder andere in het bankwezen, de vliegtuigindustrie en de telecommunicatie, werd hij in de zomer van 2005 gevraagd om in Leiderdorp voor de PvdA 'een paar maanden het gat te vullen' dat een vertrekkende wethouder die elders burgemeester werd, achterliet. "Het was een tijd van veel grote projecten, en complexe dossiers waarover de inwoners van Leiderdorp in alle hevigheid meediscussieerden." De paar maanden werden uiteindelijk 4,5 jaar, omdat Glasbeek bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 veel voorkeurstemmen kreeg.

Ontmoetingen

Naast alle grote en complexe zaken maakten in die jaren vooral de vele ontmoetingen met Leiderdorpers die het niet zo getroffen hadden in het leven, indruk op hem. "Als je steeds maar doorleeft in razende vaart, heb je er geen idee van hoeveel mensen er zijn die zichzelf niet kunnen redden."

Na zijn tijd als wethouder in Leiderdorp, was Glasbeek van eind 2011 tot begin 2014 wethouder in Harlingen. Daarna werkte hij vanuit zijn eigen adviesbureau onder ander in Indonesië en in het oosten van Nederland in de watersector. "Fijn om nu weer in de eigen regio aan de slag te zijn."

Sfeer

Na al zijn bestuurlijke en politieke ervaring is het logisch om te vragen hoe Glasbeek Oegstgeest als werkplek en gemeenschap ervaart. "Ik moet zeggen dat ik de sfeer hier op het gemeentehuis als aangenaam ervaar, net als de bereidwilligheid van de ambtenaren."

"Wat mij in Oegstgeest is opgevallen, los van het groene karakter en de hoogopgeleide bevolking, is dat zovelen zich hier inzetten als vrijwilliger. Neem bijvoorbeeld de vele vrijwilligers die in het Dorpscentrum de boel draaiende houden, of de geïnteresseerden die binnen politieke partijen actief zijn."

Het feit dat de wethouder bij veel bijeenkomsten mondige, goed voorbereide burgers treft, ziet hij niet als een belemmerende, maar juist aanvullende factor. "Kortgeleden was er een bijeenkomst over duurzaam wonen in de Zeehelden- en Schildersbuurt. Dan zie je hoeveel expertise er is onder de bewoners van Oegstgeest. Dat leidt tot goede dialogen en ook tot aanpassing en aanvulling. Daar kunnen we als gemeentebestuur ons voordeel mee doen. Door samenwerking en afstemming is heel veel mogelijk."

Netwerk

Glasbeek legt uit dat hij de rol van de overheid door de jaren heen heeft zien veranderen. "We zijn steeds meer netwerkregisseur: samen met andere partijen moeten er dingen gerealiseerd worden. Dit afstemmen op elkaar vraagt veel meer van de ambtenaren. Het is een fundamenteel andere rol, maar ik vind het hartstikke leuk."

Deze energieke instelling lijkt kenmerkend voor Glasbeek. Gevraagd naar de favoriete onderdelen in zijn portefeuille (ruimtelijke ordening, duurzaamheid en milieu, wonen en volkshuisvesting, ruimtelijke plannen en leefomgeving) en dossiers (onder andere Duivenvoordestraat, Overgeest en Nieuw-Rhijngeest) laat hij weten 'alles leuk te vinden'. "Het feit dat er steeds meer samengewerkt moet worden, dat we moeten ageren in plaats van reageren, maakt het werk mooi."

Duurzaamheid

"Het onderwerp duurzaamheid raakt me. We moeten ervoor zorgen dat dit geen hobby is van voorlopers, maar dat we iedereen erbij houden. Laten we realistisch activiteiten inplannen, maar wel wat vaart maken. We lopen als gemeente op duurzaamheidsgebied niet voorop: Leiden ligt wel op schema." Hij benadrukt dat door de bezuinigingen op het ambtenarenapparaat van de afgelopen jaren niet alle onderwerpen even goed opgepakt konden worden. "Daarom is het belangrijk dat er meer capaciteit komt."

Eerlijk

De wethouder oogt ontspannen, ook als hij over grote onderwerpen praat. "Ik heb geleerd dat het leven niet planbaar is, en dat je met de flow mee moet bewegen. Je kunt maar beter genieten van het moment. Als je mij vraagt wat ik nog mee zou willen maken in mijn leven, dan is het enige eerlijke antwoord: Opa worden."

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>