Afbeelding

Vlaggenstrijd

Politiek

Komen de Nederlandse en Oegstgeestse vlaggen nu wel of niet te hangen in de raadszaal van het gemeentehuis? Tijdens het bespreken van de Perspectiefnota maken de raadsleden zich meestal druk over zaken die miljoenen euro's kosten. Maar vorige week donderdag was de vraag 'Komen die vlaggen er wel of niet' toch wel het heetste hangijzer van de vergadering.

VVD-fractievoorzitter Spaargaren diende het voorstel in. "Het is passend om een vlag van Oegstgeest en Nederland in de raadszaal te plaatsen. Dat gebeurt al in de Tweede Kamer en vele gemeenteraden hebben dit voorbeeld gevolgd. De vlag van Oegstgeest hoort hier ook; deze is zestig jaar geleden officieel ingesteld als de gemeentevlag van Oegstgeest.'' Even leek het er op, dat dit voorstel zonder veel discussie werd aangenomen. Raadslid Vos (D66) liet weten, dat hij dan ook de Europese vlag in de raadszaal wil zien hangen.
Maar raadslid Welling (PrO) wees er op, dat de VVD bij haar vlaggenvoorstel niet had verteld, hoe de kosten betaald moeten worden. Spaargaren liet enthousiast weten, dat hij dan wel de Nederlandse vlag uit eigen zak wilde betalen. Hij daagde Vos uit, om zelf een Europese vlag aan de gemeente Oegstgeest te doneren. Maar raadslid Van der Hoeven (CDA) maakte zich er zorgen over, dat de opgehangen vlaggen het zicht op Willem Alexander ontnemen. En Lokaal-raadslid Van den Ouweelen stelde zuur: "Als u een vlag wilt hebben, hang hem dan halfstok.''
Tijdens de stemming bleek dat de VVD niet voldoende stemmen haalde om haar vlaggenvoorstel er door te krijgen. Spaargaren liet namelijk weten, dat hij in zijn voorstel toch niet opnam, dat er ook een Europese vlag moet komen. En daardoor stemde D66 samen met Lokaal, PrO en HvO tegen. Omdat er precies 9 raadsleden voor en 9 raadsleden tegen waren, wordt dit onderwerp in een volgende raadsvergadering nogmaals in stemming gebracht. Dan wordt duidelijk, of de Oegstgeester en Nederlandse vlag voortaan wel of niet fier in de raadszaal gaan pronken.

(Joep Derksen)

Uit de krant

Uit de krant