Gemeente Oegstgeest start netwerk tegen eenzaamheid | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Het percentage eenzaamheid per buurt in Oegstgeest. | Beeld Gemeente Oegstgeest
Het percentage eenzaamheid per buurt in Oegstgeest. | Beeld Gemeente Oegstgeest

Gemeente Oegstgeest start netwerk tegen eenzaamheid

  Politiek

Op maandag 6 mei vond in het Dorpscentrum een startbijeenkomst plaats naar het vormen van een lokaal netwerk voor de aanpak van eenzaamheid. Zo'n tachtig verschillende organisaties en bedrijven namen deel aan deze strak georganiseerde bijeenkomst.

De gemeente Oegstgeest ziet graag dat ondernemers, winkeliers woningcorporatie en zorgverzekeraars zich bij het netwerk aansluiten. En dat omdat maar liefst elf procent van de volwassen inwoners van Oegstgeest, in de leeftijd tussen negentien en vierenzestig jaar, zich ernstig eenzaam voelt (zie afbeelding). Omgerekend betekent dit dat per straat acht personen ernstig eenzaam zijn. In zeven jaar tijd is dit percentage bijna verdubbeld. De soorten eenzaamheid, sociaal, emotioneel en ernstig, leiden tot gezondheidsrisico's en verhogen zelfs de kans op voortijdig overlijden. Een goed netwerk kan voorkomen dat er een vicieuze cirkel ontstaat die de eenzaamheid versterkt.

Aan het eind van de middag werd teruggeblikt. "De cijfers liegen er niet om", sprak de dagvoorzitter. "Aan de verschillende tafels hoorde ik veel dezelfde aanpak: onder andere doelgroepen in kaart brengen in verschillende levensomstandigheden. Daarnaast hoorde ik de mooie uitspraak: 'Eenzaamheid bespreekbaar maken is een vorm van liefde'. Als samenleving moeten we hulp bieden aan mensen en hen laten merken dat ze ertoe doen."

Op 7 oktober start de Week van de Eenzaamheid. "Dan willen we een gebalde vuist maken, en ons netwerk lanceren."

"Ik hoop wel dat er dan niet alleen óver, maar ook mét eenzame bewoners gepraat wordt", sprak één van de aanwezigen.

Allen kregen als aandenken een zakje zaadjes van Vergeet-me-nietjes mee naar huis, om zelf in de grond te planten.


"Eenzaamheid is één van de grootste uitdagingen voor Oegstgeest", liet burgemeester Jaensch in zijn blog op Facebook weten. "De politiek heeft in Oegstgeest het probleem al langer in beeld. Daarom is in het collegeprogramma voor de periode 2018-2022 extra inzet op dit thema, afgesproken. Als me binnenkort gevraagd wordt voor welke uitdagingen Oegstgeest staat dan hoop ik te kunnen zeggen dat eenzaamheid zeer zeker een probleem is, maar dat we op de goede weg zijn om dit te verminderen."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>