Gemeenteraad neemt afscheid van Ria Pasterkamp (Progressief Oegstgeest) | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Burgermeester Jaensch neemt afscheid van Ria Pasterkamp.
Burgermeester Jaensch neemt afscheid van Ria Pasterkamp. (Foto's Willemien Timmers)

Gemeenteraad neemt afscheid van Ria Pasterkamp (Progressief Oegstgeest)

  Politiek

De nestor van de Oegstgeester gemeenteraad, Ria Pasterkamp, nam tijdens de raadsvergadering van 28 maart afscheid van haar politieke collega's. Wegens het werk van haar man is zij inmiddels naar Amsterdam verhuisd.

Vanwege Pasterkamps PvdA-achtergrond en haar kleur-voorkeur hadden alle raadsleden, en ook veel bezoekers op de tribune, een rood accent in hun kleding, of een rood kledingstuk aangetrokken.
"Je gaat een nieuw avontuur in Amsterdam tegemoet", sprak burgemeester Emile Jaensch. "Je was net zo groen als rood, en ook een tikkeltje paars." Hij sprak over haar oprechte verontwaardiging die zich vaak tijdens vergaderingen liet zien. "Je hebt het lef om je eigen spoor te trekken"."
Ria Pasterkamp kwam in 2006 voor het eerst in het gemeentehuis als plaatsvervangend commissielid, en werd op 23 oktober 2008 als raadslid beëdigd. Ze was daarmee het langstzittende raadslid. Plichtsgetrouw, vol dossierkennis, vasthoudend, collegiaal en inhoudelijk tot steun, sprak de burgervader over haar. "Het gaat je goed in het rode Amsterdam."
Fractievoorzitter Melanie van Driel van Pasterkamps fractie Progressief Oegstgeest, roemde haar enorme bevlogenheid. "Je was altijd bereid om mee te denken, ook met andere partijen. Ook wist je ons jonkies met onze beide benen op de grond te zetten tijdens discussies in de fractie." "Wij gunnen Amsterdam Ria", sloot zij haar betoog af.

Elfred Bus (D66) was 'een beetje zenuwachtig' om de vertrekkende nestor met zoveel ervaring toe te spreken. "Nu is Eelke van den Ouweelen de nestor; dat heb jij ons aangedaan." Volgens Bus verdwijnt er met haar vertrek 'een significant stuk rood' uit de PrO-fractie. Met humor memoreerde hij Pasterkamps manier van het samenvatten van standpunten van partijen in haar rol als commissievoorzitter. "Je wist er dan altijd een PvdA-sausje overheen te gooien."
Ook Eelke van den Ouweelen (Lokaal) vond het moeilijk om afscheid te nemen. "Ik zou oprecht niets naars over je weten te zeggen. Je bent oprecht bevlogen en sociaal bewogen. Wij hebben als partij heel fijn met je samengewerkt. Je bent een trouw, warm, betrokken en plezierig mens."
"Met pijn in het hart nemen we afscheid", sprak Eibertjan van Blitterswijk (CDA). "Samen leerden we tien jaar geleden snellezen." Van Blitterswijk noemde het vertrekkende raadslid bevlogen, inhoudelijk, verantwoordelijk en gedegen."
Sven Spaargaren (VVD) probeerde Ria Pasterkamp over te halen om in Oegstgeest te blijven. "In Amsterdam is het aantal inbraken tweemaal zo hoog, en bij het aantal gestolen fietsen is dat nog meer. Ook de schuld per inwoner is tweemaal zo groot." Volgens hem is het maar goed dat er 'in het kneiterlinkse Amsterdam' ook nog een Zuidas is 'waar het grote geld zit'. Verder noemde hij Pasterkamp een 'geducht politicus'; "een linkse drammer met een sociaal hart."
Als laatste sprak Frits van Dissel (Hart voor Oegstgeest) haar toe. "Je hebt je hardgemaakt voor hen die het wat lastiger hebben, en werkte heel hard. Deed je je raadslidmaatschap naast je werk, of andersom?" vroeg hij zich af. Hij overhandigde Pasterkamp een fraaie reproductie van een tekening van het Landje van Bremmer van Jan Wolkers.
Ria Pasterkamp was zichtbaar geroerd door alle mooie woorden die over haar gesproken waren. "Ik ben dankbaar dat ik jullie als collega's heb gehad, en heb met ongelooflijk veel plezier in de gemeenteraad gezeten. Ik heb geleerd dat je in de politiek gewoon straight kunt blijven, zonder dingen in achterkamertjes te bekokstoven. Met een brok in de keel neem ik afscheid; jullie hebben mij verlegen gemaakt", sprak zij. "De vergaderingen zullen vast veel korter duren, nu ik weg ben", grapte zij. Daarop bedankte ze alle ambtenaren voor hun inzet en hart en passie voor het dorp.
Als laatste memoreerde Pasterkamp een gebeurtenis waar zij het meest trots op is. "Dat wij een aantal jaar geleden als raad unaniem hebben besloten om een grote groep asielzoekers hier in ons dorp welkom te heten, dat maakt mij trots."

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>