Bewoners Dirck van Swietenlaan zijn scooters en bromfietsers zat - Update | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
'De tunnel is alleen voor wandelaars en fietsers. Hij is niet geschikt voor brommers en scooters.' | Foto Willemien Timmers
'De tunnel is alleen voor wandelaars en fietsers. Hij is niet geschikt voor brommers en scooters.' | Foto Willemien Timmers (Foto: )

Bewoners Dirck van Swietenlaan zijn scooters en bromfietsers zat - Update

  Politiek

Een groot spandoek werd er op woensdagmorgen 28 november aan het eind van de Dirck van Swietenlaan opgehangen. Op het doek staat de tekst: Fietsers & Voetgangers OK - Brommers & Scooters NEE! Een actie van typische 'villa-wijk-bewoners' die een beetje lawaai al snel teveel vinden? "Zeker niet", laten bewoners José Saaltink en Kees Jan Dellebeke weten. "Het gaat ons puur om de veiligheid van de verkeersdeelnemers en die van onze buurtgenoten."

De actie betreft het gebruik van de dit jaar geopende voet- en fietstunnel onder de A44 door, die de nieuwbouwwijk Oegstgeest aan de Rijn met de Dirck van Swietenlaan verbindt. Tot voor kort liep de Van Swietenlaan, een zijstraat van de Endegeesterstraatweg, dood als men richting A44 fietste. Eind mei werd het tunneltje dat de twee delen van Oegstgeest met elkaar verbindt, geopend. "De tunnel is alleen voor wandelaars en fietsers", legt Dellebeke uit. "Hij is niet geschikt voor brommers en scooters, en daarom staat er ook een bord bij het tunneltje dat hen erop wijst dat ze om moeten keren." Hij wandelt naar de plek waar het nieuwe verkeer zijn wijk inkomt. Het fietspad gaat over in een stoep, en het stukje wijk lijkt het meest op een woonerf. "Het is echt gevaarlijk als je hier met een vaart aan komt brommen. Je kunt niet duidelijk zien waar je heen moet, en neemt al snel een heel eind stoep. En dat is voor de bewoners die hun huis uitkomen en voor spelende kinderen natuurlijk een heel gevaarlijke situatie."
Omdat de scooters en bromfietsers zich volgens de buurtbewoners niets van de verkeersborden aantrekken, is de straat zelf actief geworden. "We hebben een spandoek opgehangen en staan in ploegjes 's morgens en aan het eind van de middag bij de plek waar het pad onze wijk binnenkomt, om bestuurders van gemotoriseerd verkeer erop te wijzen dat ze een route kiezen die verboden is." Met zachte hand en overredingskracht sturen de bewoners de clandestiene weggebruikers zo mogelijk retour naar de Rijn en de Endegeesterstraatweg.
Ook José Saaltink heeft al enkele 'shifts' gedraaid met een geel hesje aan. "De mensen reageren zeker niet onvriendelijk. Bovendien leggen we uit dat de alternatieve routes naar hun bestemming, via Corpus of via het Bastion Hotel, uit ervaring zelfs sneller zijn."
Volgens de bewoners heeft het gemeentebestuur een aantal maal toegezegd om het brommer- en scooterverbod in de tunnel te handhaven. "Maar dit komt men vooralsnog niet na. In zijn speech bij de opening van het fietspad afgelopen zomer heeft wethouder Roeffen ten overstaan van bewoners van de wijken aan beide zijden van het fietspad de uitgesproken dat er zal worden gehandhaafd" stelt Kees Jan Dellebeke.

Saaltink en Dellebeke, die deel uitmaken van de zevenkoppige verkeerswerkgroep in de straat, benadrukken nogmaals dat zij als bewoners niet blijven zeuren om hun gelijk te krijgen. "De situatie is onveilig. Punt. Bij binnenkomst van de wijk omdat men daar op de stoep rijdt, maar ook als men bij het verlaten van de straat de Endegeesterstraatweg op rijdt. Omdat die weg druk is en de situatie onduidelijk, steken veel brommers en fietsers de weg niet over, maar blijven op het fietspad aan de linkerkant van de weg rijden. Heel gevaarlijk."

Volgens de buurtbewoners is de oplossing simpel: plaats aan beide zijden van het tunneltje fysieke obstakels, zodat de snelheid uit het verkeer gehaald, en de route minder aantrekkelijk wordt. "Nogmaals, het is voor brommers niet eens een snellere route. Als dit gemotoriseerde verkeer dan ook nog eens gevaarlijke situaties met zich meebrengt, moeten we er met zijn allen voor zorgen dat men deze route niet neemt of kan nemen."
"Samen met andere buurtbewoners zijn we expres gestart met rustige acties. We hebben een spandoek neergehangen en doen ons best om met hesjes aan mensen te informeren over de verkeerssituatie. We hopen dat het college, de gemeenteraad en de politie inziet dat wij echt graag iets aan deze situatie willen doen, en dat we samen tot een oplossing komen."

De gemeente Oegstgeest laat in een reactie weten in alle stadia met de bewoners gesproken te hebben en hen op diverse punten tegemoet gekomen te zijn, ook op punten waarin zij door de bezwarencommissie in het ongelijk zijn gesteld. "Zo is het fietspad op hun verzoek smaller gemaakt en zijn er onderborden met 'verboden te brommen' geplaatst. Van af het begin is duidelijk gemaakt dat niet actief zou worden gehandhaafd. Wel zijn er regelmatig gemeentelijke opsporingsambtenaren langs geweest om te controleren. Ook is de verlichting in de tunnel hersteld", aldus een woordvoerder.

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>