Meer belasting door zonnepanelen | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Cor de Mooy

Meer belasting door zonnepanelen

  Politiek

Wie zonnepanelen op zijn of haar dak heeft liggen, wordt hiervoor vanaf 2020 beboet door de gemeenten. In bestuurdersland is namelijk de opvatting, dat de waarde van je huis omhooggaat, omdat je door die zonnepanelen energie opwekt en dus minder elektriciteit gebruikt. Door die hogere huiswaarde, stijgen ook de kosten voor de OZB (onroerendezaakbelasting). Gemeenteraadslid Melanie van Driel (PrO) vroeg het college, of Oegstgeest dit niet wil doen.

Van Driel liet donderdag 22 november weten: "In Voorschoten komt er een uitzondering op het heffen van waarde verhoging op zonnepanelen voor de OZB. Kan dat ook in Oegstgeest?'' Dat zit er niet in, zo blijkt uit de woorden van wethouder Matthijs Huizing. Hij gaf aan, dat de hogere OZB-verhoging door de aanwezigheid van zonnepanelen 'maximaal een tientje (22 oudhollandse guldens) per woning' is. Bovendien is het volgens hem 'moeilijk om de waarde van de zonnepanelen te bepalen'.

Huizing: "Een zonnepaneel heeft vanwege de besparing in energiekosten een waardeverhoging van het pand in algemene zin. De WOZ (de waarde van de woning waarover de OZB-belasting wordt geheven, red.) wordt bepaald, op basis van wat in de buurt bij gelijksoortige huizen aan verkoopprijs is geweest. Dat is inclusief de zonnepanelen. Het is heel lastig om die te scheiden in een aparte waarde.'' Wel liet de wethouder weten, dat hij bij zijn collega's in Voorschoten gaat navragen hoe zij kunnen voorkomen dat zonnepanelenbezitters worden belast voor hun energie-opwekkers.

(Joep Derksen)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>