Oegstgeest start proef met vuurwerkvrije buurten | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Piet van Kampen

Oegstgeest start proef met vuurwerkvrije buurten

  Politiek

Dit jaar start Oegstgeest met een experiment voor 'vrijwillig vuurwerkvrije buurten'.

Bewoners uit een straat of buurt kunnen voor de aankomende jaarwisseling samen met hun buren een afspraak maken om tijdens de jaarwisseling in hun straat, plein, plantsoen of erf geen vuurwerk af te steken. De gemeente faciliteert deze bewonersinitiatieven door posters beschikbaar te stellen. Bewoners zijn zelf aan zet om zelfstandig onderling afspraken te maken en het draagvlak in hun straat of buurt te peilen en te wegen.
Vanuit de gemeente wordt er niet extra gehandhaafd, want vuurwerk afsteken is in Oegstgeest binnen de vastgestelde tijden niet strafbaar of verboden. Het gaat dus nadrukkelijk om vrijwillige afspraken tussen bewoners onderling. Bij onvoldoende draagvlak adviseert de gemeente initiatiefnemers om geen werk te maken van een vuurwerkvrije straat of buurt.
Burgemeester Emile Jaensch: "Vanuit diverse hoeken bereikten mij het afgelopen jaar het verzoek om net zoals bijvoorbeeld in Den Haag, vuurwerkvrije zones in te stellen. De gemeente wil deze proef starten om te kijken of bewoners in onderling overleg het afsteken van vuurwerk op bepaalde plekken in ons dorp kunnen beteugelen. In januari weten we of dit heeft gewerkt."
Vanaf half november kunnen initiatiefnemers in de straat bij voldoende draagvlak een formulier op de website invullen om materiaal aan te vragen om de vuurwerkvrije buurt te markeren. Posters en andere uitingen zijn vanaf de tweede week van december daadwerkelijk beschikbaar. Voor de initiatiefnemers komt een instructie beschikbaar met tips bij het realiseren van het bewonersinitiatief.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>