Schaatsliefhebbers Rob Heemskerk, Jos Arts, Jan Mulder en Henk Heemskerk: 'Het is nu of nooit!' | Foto Willemien Timmers
Schaatsliefhebbers Rob Heemskerk, Jos Arts, Jan Mulder en Henk Heemskerk: 'Het is nu of nooit!' | Foto Willemien Timmers

Oegstgeestenaren lobbyen voor 333-meter ijsbaan in Leiden

Politiek

"Het is nu of nooit", benadrukt ras-Oegstgeestenaar en schaatsliefhebber Henk Heemskerk in zijn huiskamer aan de Dorpsstraat tijdens een kleine bijeenkomst met meer regionale schaatsliefhebbers. "Vooral voor de jeugd is het van belang dat de nieuwe ijsbaan die er in Leiden komt, geen 250 maar 333 meter wordt, doordat wij er als regiogemeenten aan bijdragen."

Aan tafel zit naast de Oegstgeestenaren Henk Heemskerk, Jan Mulder en Rob Heemskerk, ook de voorzitter van de Schaatshal Leiden, Jos Arts. Hij heeft vanuit de Leidse gemeenteraad de opdracht gekregen om in de regio zelf geld op te halen als hij de door Leiden gefinancierde nieuw te bouwen 250-meter baan graag vergroot ziet naar een 333-meter baan.


De heren aan tafel leggen uit dat na de eerste enthousiaste jonge jaren, de oudere jeugd afhaakt als de ijshal waarin ze trainen niet aan de juiste voorwaarden voldoet. "Vooral de bochten moeten de juiste verhouding hebben, anders kan er niet goed geoefend worden. Bij een 250-meter baan is dat niet het geval. Ook nu al moeten schaatstalenten uitwijken naar Den Haag of Haarlem. Veel van hen vallen af als ze door hebben hoeveel reistijd ze in hun sport moeten stoppen. Zo lopen we Olympisch kampioenen mis."


De huidige Leidse ijsbaan, die 182 meter is, wordt door de gemeente Leiden sowieso vervangen door een nieuwe baan van 250 meter, die in Leiden Zuid-West, naar zwembad De Vliet, zal verrijzen. Om topsport te kunnen bedrijven, en de grote drukte aan te kunnen, willen alle schaatsverenigingen in de regio een grotere baan. Deze vergroting zal dan wel door hun gemeentebesturen moeten worden betaald. Inmiddels hebben Teylingen, Kaag en Braassem en Katwijk een bijdrage toegezegd. Voorschoten doet niet mee, en in Alphen is het nog niet duidelijk hoe de stemming zal uitvallen; B&W is tegen. In Leiderdorp lijkt de sfeer positief. Het Oegstgeester college heeft een advies uitgebracht om de aanleg van de grotere ijsbaan niet te steunen.

11 oktober

De Oegstgeester schaatsliefhebbers laten het hier niet bij zitten. Eerder lieten ze hun stem al horen in een commissievergadering, en afgelopen week gingen ze alle politieke fracties af. "Op 11 oktober zullen we in de commissievergadering Burger weer van ons laten horen. We staan op de agenda tussen 21.00 en 21.30 uur en hopen dat zoveel mogelijk Oegstgeester schaatsers naar de raadszaal komen om hun stem te laten horen. Het zou doodzonde zijn als we deze kans niet aangrepen om een 333-meter baan te realiseren, We krijgen er spijt van als we dit nu niet doen."
"De investering die gedaan wordt, is minimaal voor de komende dertig jaar", benadrukt Arts. "Er is in de afgelopen jaren zoveel jong talent gestart in Leiden, denk aan Kjeld Nuis, Esmee Visser en Kai Verbij. Dat moeten we niet verliezen."

Erfgoed

Aan tafel wordt ook een rol voor de nieuwe schaatsbaan gezien in het behouden van schaatsen als cultureel erfgoed. "Als de winters steeds warmer worden, zullen steeds minder kinderen in aanraking komen met schaatsen. Daarom is een grote baan van belang. Schaatsen hoort bij Nederland!"


Jos Arts: "Ik zou een teleurgesteld man zijn als de regio het belang van een 333-meter baan niet inziet. Ik geloof echt dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de voetballers, de schaatsers onzichtbaar zijn, en daarom minder snel hun stem laten horen. Toch hebben ook wij meer ruimte nodig. De ijsbaan in Leiden heeft nu gemiddeld een bezettingsgraad van 76 procent. Het is er dus altijd vol. Dat is voor niemand - gevorderden én beginners - fijn."
Arts legt uit dat veel regionale schaatsverenigingen die nu buiten Leiden in een ijshal trainen, hebben toegezegd naar Leiden te komen als er een 333 meter baan komt. "We zullen dus heel veel meer bezoekers krijgen."

Spelen op half veld

Tot slot benadrukken de heren nogmaals dat een 'kleine' 250 meter baan uiteindelijk niet in alle behoeften zal voorzien. "Stel je voor dat je als volwassene altijd op een half veld moet voetballen. Dan heb je geen zin meer om te gaan spelen. We kunnen nu iets prachtigs voor de toekomst neerzetten."

De 333-meter ijsbaan kost 3,2 miljoen extra. Dat bedrag moet dus in de regio opgehaald worden. De gemeente Oegstgeest wordt gevraagd om 150.000 euro bij te dragen, een bedrag van 6,26 euro per inwoner.

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant