| Archieffoto Willemien Timmers
| Archieffoto Willemien Timmers

Winkelen op zondagochtend mag niet in Oegstgeest

Politiek

In november 2013 was er nog een ruime raadsmeerderheid voor de invoering van de koopzondagen. Winkels mogen van 12.00 tot 19.00 geopend zijn. Veel winkeliers zien met lede ogen de concurrentie in omliggende dorpen, waar ook op de zondagochtenden gewinkeld kan worden.

Drie winkeliersverenigingen pleitten dan ook voor het uitbreiden van de koopzondagen naar de ochtenden. Maar een voorstel van D66 en Lokaal hierover werd vorige week verworpen door vrijwel de rest van de gemeenteraad.

Enkele weken geleden werd bij de eerste besprekingen over de koopzondagochtenden al duidelijk, dat D66 en Lokaal geen meerderheid zouden halen om het hele jaar door de zondagochtenden open te stellen voor alle winkels. Dus besloten ze vorige week om een voorstel in te dienen om alleen de zondagochtenden in de feestmaand december open te stellen. Maar alle andere partijen waren en bleven tegen.

Raadslid Lydie Vellema (D66) hield een gepassioneerd betoog en richtte zich hierbij met name op de VVD: "Deze partij is met de handen gebonden aan het coalitieakkoord. Zij geven niet thuis.'' Het CDA noemde Vellema 'dogmatisch. Zij leggen een verbod op (het openstellen op de zondagochtenden, JD), terwijl het in wezen om de vrijheid (van winkelen, JD) te doen is.'' D66 en Lokaal kregen nog wel steun van oppositiepartij Hart voor Oegstgeest, maar daar hield het ook mee op.

Emile van der Hoeven (CDA) vond de zondagochtend "het laatste relatieve rustpunt in de week.'' Menno Welling (PrO) liet weten, dat zijn partij met acht kleine ondernemers gesproken had en dat zeven van hen "niet zitten te wachten op verruiming van de winkelopeningstijden''. Hij wees er op, dat er op zondagochtend al volop gekocht kan worden: "We kunnen al 24/7 online spullen bestellen. Winkels open doen op zondag is onnodig.'' De VVD was altijd een groot voorstander van koopzondagen, maar fractievoorzitter Sven Spaargaren (VVD) beaamt dat zijn partij de koopzondagochtenden niet kan steunen. "Het is een sympathiek voorstel. Maar we hebben een aantal afspraken gemaakt tussen PrO, CDA en VVD. We gaan de winkeltijden niet wijzigen. Daar staat ook de handtekening van de VVD onder.''

(Joep Derksen)

Uit de krant

Uit de krant