De plek waar de brug moet komen. | Archieffoto Willemien Timmers
De plek waar de brug moet komen. | Archieffoto Willemien Timmers

Plan brug Hugo de Vrieslaan geblokkeerd

Politiek

De aanleg van een brug aan het einde van de Hugo de Vrieslaan bij de Broekweg kan voorlopig niet doorgaan. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist in een zaak die was aangespannen door buurtbewoner Willem Obermann.

De gemeente Oegstgeest krijgt van de Raad vier maanden de tijd om de gevolgen van de brugverbinding te onderzoeken. Het gaat dan om luchtkwaliteit, verkeersafwikkeling en mogelijke overlast voor de bewoners van de Hugo de Vrieslaan.

Obermann woont vlakbij de plek waar de brug is gepland. Hij ontdekte in de kleine lettertjes van het nieuwe bestemmingsplan voor dit gebied, dat dit plan een brug voor autoverkeer mogelijk maakt aan het einde van de Hugo de Vrieslaan. Obermann vreest dat hierdoor een sluiproute kan ontstaan voor het verkeer vanuit Leiden in de richting van de A44.

De gevolgen daarvan voor de bewoners van de Hugo de Vrieslaan zijn niet onderzocht, oordeelt de Raad van State. Dus dat zal alsnog moeten gebeuren. De gemeente hoopte dat een onderzoek over de gevolgen van de ook omstreden brug Poelgeest kon worden gebruikt. Daarin wordt ook gekeken naar de verkeersontwikkeling op de Hugo de Vrieslaan. Maar daar neemt de Raad geen genoegen mee. Voor de brug bij de Broekweg moet een apart onderzoek komen.

(Adrie van der Wel)

Uit de krant

Uit de krant