Raadsleden nemen afscheid | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
De vertrekkende raadsleden met in hun midden burgemeester en raadsvoorzitter Emile Jaensch. | Foto Willemien Timmers
De vertrekkende raadsleden met in hun midden burgemeester en raadsvoorzitter Emile Jaensch. | Foto Willemien Timmers

Raadsleden nemen afscheid

  Politiek

Tijdens een gemoedelijke vergadering namen op dinsdag 27 maart negen raadsleden afscheid van de Oegstgeester gemeenteraad. Natuurlijk gaf deze avond ook de gelegenheid om terug te blikken op de afgelopen vier jaar. "Koester de sceptische burger", zo sprak een aantal raadsleden bij hun vertrek. "Dat is een groot goed van de democratie."

Burgemeester Emile Jaensch dankte de raadsleden voor hun inzet in de afgelopen jaren. "Jullie hebben volgens de statistieken zo'n zestien uur per week besteed aan het raadslidmaatschap. Het aantal mensen dat nog raadslid wil worden, neemt landelijk gezien af. Wordt dit dan een ambt dat alleen is weggelegd voor mensen met genoeg tijd en geld? Als je het uitrekent, is de vergoeding nog geen negen euro bruto per uur. Ga er maar aan staan. Straks, als Oegstgeest meer dan 24.000 inwoners heeft, gaan de vergoedingen iets omhoog. Maar er zullen keuzes gemaakt moeten worden, anders wordt raadslid zijn een dagtaak."

terugblik

De burgemeester blikte terug op de afgelopen raadsperiode en de bijbehorende hete hangijzers als de ontwikkeling van Sportpark De Voscuyl, het datalek in 2016, de VANG, de tweede brug Poelgeest en de regionale samenwerking.
Aansluitend had hij voor elk vertrekkend raadslid een persoonlijk woord. Van 'je hebt een apart gevoel voor humor', 'je bent een atypisch raadslid' tot 'ik zag je graag strak in het pak'.

mooie woorden

De fractievoorzitters van de zes partijen namen vervolgens de tijd om de vertrekkende raadsleden toe te spreken. Boris Kocken (D66) gaf toehoorders een blik in de toekomst, Nicole Zwart trok bij de vertrekkende collega's parallellen met kunstwerken, Tim van Tongeren (PrO) maakte van de gelegenheid gebruik om aan iedereen wat woorden te wijden. ("Eelke, jij was de enige echte oppositie"). Frits van Dissel had voor de vertrekkers een vriendelijk woord ("Succes met de leeg vallende agenda's"), Eibertjan van Blitterswijk (CDA) gaf heldere analyses ("Susan, wat ontzettend jammer dat je bent gestopt met roken") en Eelke van den Ouweelen (Lokaal) hield het kort ("Ik denk dat we het goed gedaan hebben").
Marlene Simoons pakte nog even een moment om ook de bodes te bedanken, en Jaap van den Broek, sober gekleed in een zwart pak, trakteerde alle aanwezigen (ook de toehoorders) op een goede plak cake. "Afscheid nemen is een beetje sterven."


Als raadslid namen afscheid:

Jan Vos (D66), Marlene Simoons (D66). Boris Kocken (D66), Nicole Zwart (VVD), Susan Verlinden (VVD), Jaap van den Broek (Hart voor Oegstgeest), Tim van Tongeren (Progressief Oegstgeest), Sandra Mroseck (Lokaal) en Gerlof Kruidhof (Progressief Oegstgeest).

Van deze raadsleden moesten Sandra Mroseck en Jaap van den Broek noodgedwongen vertrekken vanwege zetelverlies. De andere raadsleden hadden zelf al aangegeven niet meer door te willen gaan.


(Willemien Timmers)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>