Reacties op uitslag verkiezingen | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl

Reacties op uitslag verkiezingen

  Politiek

De verschillende Oegstgeester partijen reageren kort op de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen

De fracties die in zetelaantal teruggaan (D66, Hart voor Oegstgeest en Lokaal) reageren verschillend op hun verlies.
Lokaal komt met één zetel terug in de raad. "Wij hadden gehoopt op zetelwinst, maar het verlies is goed verklaarbaar vanwege drie moeilijke onderwerpen: fusie, afvalinzameling en belastingen", laat lijsttrekker Eelke van den Ouweelen desgevraagd weten. "Wij hebben in ons verkiezingsprogramma heel duidelijk stelling genomen. Van alle partijen hadden wij het meest uitgesproken programma. Een heel bestuurlijk programma bovendien. We hebben mensen niet naar de mond gepraat. Wij hebben mensen een alternatief willen bieden. Dat is een heel bewuste keuze geweest, waarvan we ons op voorhand hadden gerealiseerd dat hij verkeerd kon uitpakken. Dat dat is gebeurd, is jammer." "De komende jaren gaan we onze rol vanuit de oppositie weer goed invullen: we letten op belasting, schuld en voorzieningenniveau", vult hij aan. "Vooral de ruimtelijke projecten zullen de komende periode veel aandacht vragen."

Ook D66 had op meer zetels gehoopt. "D66 is blij dat bijna 2000 inwoners van Oegstgeest vorige week op D66 hebben gestemd. Dit heeft geresulteerd in drie zetels in de gemeenteraad. Ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen hebben we minder stemmen gekregen, waardoor we een zetel hebben verloren. Oegstgeest volgde de landelijke trend maar hield het verlies beperkt. We zijn trots op het resultaat en zullen ons de komende jaren met veel enthousiasme blijven inzetten om samen met inwoners en organisaties te werken aan een betere toekomst van Oegstgeest. Deelname aan het college ligt niet meteen voor de hand, maar zal - als D66 gevraagd wordt – wellicht mogelijk zijn na een zorgvuldige afweging."

Hart voor Oegstgeest wil, met het oog op de gesprekken met de informateur, nog niet en public ingaan op de verkiezingsuitslag en hun zetelverlies.

Progressief Oegstgeest, het CDA en de VVD hebben er alle drie een zetel bij gekregen.

Progressief Oegstgeest laat weten blij te zijn met de steun van de kiezer. "De kiezer heeft gesproken. Met een extra zetel lijkt er voor het progressieve geluid in Oegstgeest grote steun te zijn. We zijn de tweede partij van Oegstgeest geworden. Wij danken iedereen die op ons gestemd heeft. Daarnaast alle vrijwilligers die zich onvermoeibaar in hebben gezet. De VVD en het CDA hebben ook fors gewonnen. Hiervoor onze felicitaties", aldus lijsttrekker Melanie van Driel. "Tijdens de campagne hebben we in veel wijken huis aan huis gelopen om met mensen in gesprek te gaan. Wij willen ook na deze campagneperiode graag in gesprek blijven met bewoners die iets willen aandragen bij de gemeente. Wij gaan hard ons best doen om het vertrouwen dat wij van de kiezer hebben gekregen om te zetten in daden de komende periode. Wij kijken uit naar een goede samenwerking!"


"2251 Oegstgeestenaren vertrouwden hun stem toe aan een van de 25 kandidaten van het CDA Oegstgeest. Dat betekent een stijging van het aantal stemmen met 48% ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014", vertelt lijsttrekker en fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk: "Het is hartverwarmend hoeveel dorpsgenoten hun steun aan een sterk lokaal CDA-geluid hebben gegeven. Het is de beste uitslag in 30 jaar tijd. De afgelopen jaren hebben we mooie resultaten voor het dorp geboekt. We hebben een solide programma waarin heel veel Oegstgeestenaren zich herkenden, bijvoorbeeld in onze visie op verstandig afvalbeleid en regionale samenwerking. En we hadden een lijst van 25 Oegstgeestenaren om trots op te zijn. Het CDA staat midden in de samenleving, de signalen in de campagne waren goed en de inzet van ons team van vrijwilligers was fantastisch, maar van zo'n resultaat kun je vooraf alleen maar dromen. Dit geeft ons veel energie om de komende jaren verder te werken aan een dorp waar het over tien, twintig jaar minstens net zo fijn wonen is als vandaag."

De VVD spreekt van een 'historische verkiezingsuitslag'. "De VVD is sinds 1990 weer de grootste partij van Oegstgeest. Dank aan de kiezers voor hun stem en vertrouwen. We zijn daar ontzettend blij mee. En opgelucht. Oegstgeest heeft duidelijk gekozen voor een zelfstandig Oegstgeest en mede de VVD daarin gesteund," aldus Sven Spaargaren. "Het willen behouden van de grijze rolcontainer in plaats van de aanschaf van honderd dure ondergrondse afvalcontainers heeft ook veel steun opgeleverd. Grote dank past hier aan de vele vrijwilligers en hun grote inzet."
"Als VVD gaan we nu praten met de andere partijen om tot een stabiele coalitie te komen die recht doet aan de stem van onze inwoners. Voor de komende jaren gaan we voor alle burgers weer ons best doen voor een mooier, groener, veiliger, financieel degelijker en zelfstandig ­Oegstgeest."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>