De voorlopige uitslag voor Oegstgeest van de gemeenteraadsverkiezingen 2018. | Foto's Willemien Timmers
De voorlopige uitslag voor Oegstgeest van de gemeenteraadsverkiezingen 2018. | Foto's Willemien Timmers

VVD grootste partij in Oegstgeest - Ook CDA en PrO winnen - Lokale partijen weten niet van landelijke trend te profiteren

Politiek

In een volle raadszaal werd op woensdag 21 maart de voorlopige uitslag van de Oegstgeester gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. Bijna 12.800 kiezers brachten hun stem uit, wat goed is voor een opkomstpercentage van 64,9 procent. In 2014 was dit 62,3 procent. Op vrijdagmorgen 23 maart wordt de definitieve zetelverdeling bekendgemaakt, maar aan de uitslag zal voor Oegstgeest waarschijnlijk niet veel meer veranderen.

Grootste partij in Oegstgeest is de VVD geworden. Zij kregen er zo'n 850 stemmen bij, en zullen met hun 3017 stemmen waarschijnlijk 5 van de 19 zetels in de gemeenteraad krijgen (nu 4).

Progressief Oegstgeest won ook stemmen (ongeveer 550), en zal met 2472 stemmers achter zich 4 zetels krijgen (nu 3). De derde partij van Oegstgeest is het CDA geworden. Met ruim 730 stemmen meer staan zij op 2256 stemmen, wat ook goed is voor 4 zetels.

D66 verloor bijna 400 stemmen, en wordt van de grootste, de vierde partij in Oegstgeest. Zij gaan van 4 naar 3 zetels. Dit ondanks een zeer actieve campagne. Zij gaan mee in de landelijk trend.

Ook beide lokale partijen verloren flink (beide iets meer dan 300 stemmen), dit geheel tegen de landelijke trend in. Hart voor Oegstgeest zal met deze uitslag waarschijnlijk met twee zetels in de raad plaatsnemen, en Lokaal met één. Dat is voor beide één zetel minder dan in de afgelopen raadsperiode.

Fusie en afval

Duidelijk is dat de partijen die hebben ingezet op een (op termijn) fusie met de Leidse regio (D66 en Lokaal) daarop afgerekend zijn. Verder lijkt de campagne om de grijze bak te behouden (in plaats van 'omgekeerd inzamelen') voor CDA en VVD succesvol te zijn geweest.

Lokale partijen

Opvallend is dat Hart voor Oegstgeest niet mee heeft weten te profiteren van het grote aantal stemmers dat zich via VVD en CDA heeft uitgesproken voor zelfstandigheid van Oegstgeest, terwijl dit toch hun grootste speerpunt was. Landelijk ging ongeveer een derde van de stemmen naar een lokale partij (in 2014 was dat een kwart). Was Oegstgeest meegegaan met die trend, dan hadden 4260 dorpsbewoners op HvO of Lokaal gestemd. Nu is dit slechts 2100.

De Oegstgeester uitslag lijkt geen afrekening van de kiezers op het gevoerde beleid van de afgelopen vier jaar. Veeleer is het een blik richting toekomst, waarin Oegstgeest graag zelfstandig wil blijven.


Voorkeurstemmen

Pas vrijdag 23 maart wordt de uitslag op persoonlijk niveau bekend. Dan zal blijken of er kandidaten met voorkeurstemmen in de gemeenteraad komen. Marcus Rolloos heeft persoonlijk campagne gevoerd om voor de VVD in de raad te komen, net als Ton Kohlbeck bij PrO. Zij moeten minstens 150 kiezers achter zich hebben, willen ze een zetel kunnen veroveren.

Sleepwet

Voor wat betreft het raadgevend referendum over de 'sleepwet' waren 5570 Oegstgeestenaren vóór, en 5008 tegen.

(Willemien Timmers)
 

Stemmen tellen in het raadhuis. | Foto Willemien Timmers
Stemmen tellen in het raadhuis. | Foto Willemien Timmers
Ook prominente D66-er Elida Tuinstra was aanwezig. Ondanks een zeer actieve campagne wist D66 niet te winnen. | Foto Willemien Timmers
Teleurstelling bij de lijsttrekker van Lokaal, Eelke van den Ouweelen. Oegstgeest zegt met de uitslag niet  te willen voorsorteren op een fusie. | Foto Willemien Timmers
Lijsttrekker Melanie van Driel (PrO) had misschien wel op 5 zetels gehoopt. Nu groeien ze met één zetel naar 4. | Foto Willemien Timmers
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant