Visie op toekomst Oegstgeest maakt verschillen partijen duidelijk | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Peter van der Geer probeerde de politici met prikkelende vragen uit de tent te lokken. | Foto Willemien Timmers
Peter van der Geer probeerde de politici met prikkelende vragen uit de tent te lokken. | Foto Willemien Timmers

Visie op toekomst Oegstgeest maakt verschillen partijen duidelijk

  Politiek

Ook afvalinzameling is discussiepunt bij debat

Na een cultuurdebat in de bibliotheek, een zorgdebat in café De Gouwe en een sportdebat bij de Oegstgeester Golfclub was het op dinsdagavond 13 maart tijd voor 'het grote debat' in de raadszaal van het gemeentehuis.

Aangezien Oegstgeest geen stemwijzer heeft, was dit voor de kiezers, naast het spellen van de verkiezingskrant, dè gelegenheid om zich een mening te vormen over de diverse partijen. Dit is belangrijk om een goede stem uit te brengen bij de gemeenteraadsverkiezingen die vandaag, 21 maart, worden gehouden.
De raadszaal van het gemeentehuis zat afgeladen vol, zodat sommigen met een staanplaats genoegen moesten nemen. Waarschijnlijk waren veel van de 116 kandidaten die op de diverse lijsten staan zelf aanwezig. Vandaar dat bij de vraag van de debatleider Peter van der Geer van Debat.nl of de zwevende kiezers hun hand wilden opsteken, er niet veel handen omhoog gingen.
Burgemeester Emile Jaensch maakte van de gelegenheid gebruik de aanwezige raadsleden even in het zonnetje te zetten. Hij roemde hen voor de tijd die ze, tegen een uiterst geringe vergoeding, naast hun baan in de plaatselijke politiek steken.
Tijdens het debat zorgden de partijen in hun uitspraken voor weinig verrassingen, ook al deed de debatleider uitstekend zijn best om de partijen mooie uitspraken te ontlokken.
Belangrijk verschilpunt tussen de partijen is hoe over afvalverwerking in de toekomst wordt aangekeken. VVD en CDA pleiten actief voor het behoud van de grijze bak. Zij willen het eerder genomen besluit om afval omgekeerd in te zamelen (met de grijze vuilniszak naar de ondergrondse container – de rest wordt opgehaald) terugdraaien.
Grootste geschilpunt lag ook deze avond in hoe tegen bestuurlijke toekomst van Oegstgeest aan wordt gekeken. Ziet Lokaal het als 'rationele keuze' om te fuseren ('Oegstgeest is kwetsbaar, kijk maar naar hoeveel dure derden er worden ingehuurd'), Hart voor Oegstgeest wil liever een lichte samenwerking en 'de afstand tussen bestuur en burger klein houden'. D66 viel Lokaal bij: "Zelfstandigheid moet niet ten koste gaan van de burger." Het CDA ziet niets in een fusie maar wil op sommige onderwerpen samenwerken met buurgemeenten. Ook de VVD wil zelfstandig blijven omdat volgens hen bij een fusie de schuldenlast per inwoner alleen maar zou stijgen. Progressief Oegstgeest bevond zich bij dit onderwerp in het midden. "We hoeven nu niets over samenwerking in de regio te zeggen. Op basis van de inhoud gaan we straks kijken hoe we verder gaan."
Het debat was live te volgen, en is nog terug te zien op via Unity.nu.

Extra foto's: De zes partijen tijdens de koude verkiezingsmarkt van zaterdag 17 maart. | Foto's Willemien Timmers


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>