De Poelsteeg is afgezet wegens kans op omwaaien bomen en vallende takken. | Foto Wil van Elk
De Poelsteeg is afgezet wegens kans op omwaaien bomen en vallende takken. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Kappen gaat verder

Politiek

De gemeente meldde per brief op woensdag 7 maart, aan de omwonenden van de houtwal in Haaswijk, dat het onderhoud aan de houtwal langs de Poelsteeg verdergaat op vrijdag 9 maart. De gemeenteraad eiste 22 februari unaniem een onmiddellijke stop van het kappen van bomen in Oegst­geest en is het werk de maandag daarna stilgelegd.

Dinsdagavond 6 maart is het onderwerp uitvoerig aan de orde geweest in een ingelaste commissievergadering en hebben voor- en tegenstanders van de kap gebruikgemaakt van het inspraakrecht. De commissieleden konden daarna vragen stellen aan het college in de persoon van wethouder Jan Nieuwenhuis die zijn collega en verantwoordelijk wethouder Jos Roeffen verving die op vakantie was. Die avond werd besproken welke projecten in Oegstgeest kunnen worden uitgesteld, en welke wegens allerlei redenen doorgang moeten krijgen. De eis van de commissie is om vooral goed hierover te communiceren met belanghebbenden. De houtwal is een van de projecten die wordt afgemaakt, nog voor het broedseizoen begint.

De grote gaten, die ontstaan na de kap op de houtwal, wil de gemeente beplanten met acht soorten heesters als meidoorn, esdoorn, kornoeljes, es, Gelderse roos en vlier. Ook blijven er bomengroepjes staan, zoals overlegd met onder meer het Milieu Educatie Centrum (MEC) Oegstgeest en beloofd aan de omwonenden. De gemeente nodigt in de brief omwonenden uit om op zaterdag 24 maart tussen 10.00 en 12.00 uur samen de open plekken te benoemen en direct een flinke start te maken met de aanplant.

De werkzaamheden aan de houtwal hebben een heftige impact op de omgeving, met veel emoties onder tegen- maar ook voorstanders van het ingrijpende onderhoud. Het is niet duidelijk waarom er dertig jaar geen onderhoud is gepleegd. Het Hoogheemraadschap van Rijnland vroeg een aantal jaren geleden al om in te grijpen. Het betreft vooral bomen die veel te hoog zijn geworden.

(Wil van Elk)

Uit de krant

Uit de krant