Raad van State kijkt naar kleine lettertjes in plan Poelgeest | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Het einde van de Hugo de Vrieslaan, waar de brug moet komen. | Archieffoto Willemien Timmers
Het einde van de Hugo de Vrieslaan, waar de brug moet komen. | Archieffoto Willemien Timmers

Raad van State kijkt naar kleine lettertjes in plan Poelgeest

  Politiek

Een minuscule aanduiding in het bestemmingsplan Poelgeest met mogelijk grote gevolgen.

Willem Obermann, bewoner van de Hugo de Vrieslaan, zag die aanduiding en concludeerde dat zijn straat straks een belangrijke ontsluitingsweg voor de wijk én een sluiproute kan worden. Hij stapte maandag naar de Raad van State om het plan te bestrijden. "De gemeente houdt zaken onder de radar", klaagde hij tijdens de zitting. "Dit is salamitactiek." De gevolgen van het doortrekken van de ontsluiting van de Hugo de Vrieslaan zijn niet onderzocht. Op de plankaart staat heel klein aangegeven met twee haakjes dat er een bruggetje kan komen over de sloot bij de Broekweg.

In de planregels is er verder niets over vermeld, constateerde de voorzitter van de Raad van State. Een onderzoek naar de gevolgen van dat bruggetje voor de bewoners van de Hugo de Vrieslaan ontbreekt volgens de raadsvoorzitter ook.

Aanvankelijk zei de advocaat van de gemeente dat die gevolgen wel waren beoordeeld, maar hij moest later toegeven dat dit niet zo was. Ook meldde hij aanvankelijk dat het bruggetje alleen maar een langzaam-verkeerverbinding zal worden. Een fietsbruggetje dus. Maar later moest hij ook erkennen dat het bruggetje ook voor ander verkeer gebruikt kan worden.

En dan is daar de doorgaande route die Obermann vreest. Want dit bruggetje hangt weer samen met de omstreden brug Poelgeest waarvoor intussen ook een bestemmingsplan is vastgesteld. Ook dat plan wordt bij de Raad binnenkort behandeld vanwege vele bezwaren van omwonenden. Beide omstreden bruggen vormen volgens Obermann een mogelijkheid om files in het verkeer tussen Leiden en de A44 op de Oegstgeesterweg te omzeilen. Via de Hugo de Vrieslaan.

De raadsvoorzitter constateerde dat voor het bestemmingsplan voor de brug Poelgeest wel onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor omwonenden. Die onderzoeken concluderen dat er voor de Hugo de Vrieslaan wel gevolgen zijn, maar aanvaardbaar. De woning van Obermann zal in elk geval aanpassingen nodig hebben om het verkeerslawaai in de woning te reduceren.

De Raad van State zal nu beoordelen of die onderzoeken voor de brug Poelgeest alsnog ook kunnen gelden voor het plan voor het bruggetje aan de Hugo de Vrieslaan. De gemeente zal dat plan dan moeten aanpassen.

De uitspraak volgt over zes weken.

(Adrie van der Wel)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>