Al 25 jaar energieneutraal - en hoe Oegstgeest ervan kan leren | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Melanie van Driel op bezoek bij een energie-neutraal huis in Woubrugge.
Melanie van Driel op bezoek bij een energie-neutraal huis in Woubrugge. (Foto: PR)

Al 25 jaar energieneutraal - en hoe Oegstgeest ervan kan leren

  Politiek

Net als overal in Nederland heeft ook de gemeente Oegstgeest een belangrijke opgave om een energietransitie te ondergaan.

"Willen we onze aarde leefbaar aan onze kinderen doorgeven, dan hebben we ook in Oegstgeest nog veel te doen. Alle huizen moeten energiezuinig worden en we moeten van het aardgas af.  We zullen ook een belangrijk gedeelte van de energie zelf moeten opwekken", aldus een woordvoerder van Progressief Oegstgeest (PrO).

In de verkiezingsprogramma's van de verschillende politieke partijen in Oegstgeest is de energietransitie een belangrijke speerpunt.

Onlangs heeft Melanie van Driel, lijsttrekker van PrO, een werkbezoek gebracht aan de eerste energie-neutrale woning in Europa, namelijk in Woubrugge. Consultant energiebesparing Arie Kroon is de eigenaar, die deze woning en de energiesystemen in 1992 heeft ontworpen en gebouwd.  

Bij energieneutraal levert een gebouw evenveel energie als het verbruikt.  Daarvoor heeft Arie Kroon extra dikke isolatie in de muren aangebracht. Met zonnepanelen wordt de schone energie zelf opgewekt. Ook heeft hij een ultrazuinige HR-ketel van slechts 4 kW geïnstalleerd en is er een effectief balansventilatiesysteem toegepast. Energieneutraal wordt uiteindelijk gehaald doordat de hoeveelheid stroom die het huis per jaar netto terug levert aan het net even groot is als de warmte die uit aardgas en hout uit de tuin wordt verbruikt. Stroom wordt dus geruild voor gas en biomassa. En het mooie is, dat vrijwel alles nog even goed werkt als op dag één. De zonnepanelen hebben na ruim 25 jaar geen meetbaar rendementsverlies vertoond, en de zonnecollector, het balansventilatie-systeem en zelfs de extra zuinige HR-ketel doen het gewoon nog allemaal. Woubrugge bewijst al 25 jaar dat het kan. 

"Wilt u weten hoe Oegstgeest de energietransitie kan vormgeven of heeft u daar zelf ook ideeën over, kom dan naar de bijeenkomst van Progressief Oegstgeest "naar een gasloos Oegstgeest" op 21 februari in het Dorpscentrum." Meer informatie op de website van Progressief Oegstgeest.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>