Martin Seegers, Alex Ollengren, Jan de Soeten, Jan Hugenholtz, Jo Hermans, Heleen Steens-Stam, Petra Wuisman en Wil Dam.
Martin Seegers, Alex Ollengren, Jan de Soeten, Jan Hugenholtz, Jo Hermans, Heleen Steens-Stam, Petra Wuisman en Wil Dam.

25 jaar Leefbaar Oegstgeest

Politiek

In 1993, dit jaar 25 jaar geleden, rommelde het in de Oegstgeester politiek. Het was het jaar dat Leefbaar Oegstgeest, het huidige Hart voor Oegstgeest, ontstond. Reden voor een korte terugblik.

"De politiek is vervreemd geraakt van de mensen. Er gaapt een kloof tussen burger en bestuur. ... De raad leek niet te weten wat er leefde. Het gemeentebestuur leek meer te luisteren naar adviesbureaus en projectontwikkelaars dan naar zijn eigen burgers. Toppunt was natuurlijk het 'Centrumplan', met grootstedelijke bouwmassa's rond de Lijtweg. Vrijwel niemand wilde dat; toch was het er bijna gekomen. Met veel moeite – en dankzij uw 2700 handtekeningen – hebben wij dat als 'Verontruste Burgers' kunnen tegenhouden," aldus de allereerste Leefbaar Oegstgeest-folder voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1994.

In december van 1993 werd Leefbaar Oegstgeest officieel ingeschreven in het kiesregister als politieke partij. "Voor díe tijd was dat uniek, dat een niet-landelijke partij, een lokale partij, werd opgericht. Binnen no-time hadden we meer dan 300 leden", vertelt huidig voorzitter Jaap van den Broek
Het was een tijd zoals het dorp Oegstgeest daarvoor niet eerder gekend had. "De ontevredenheid die onder burgers leefde, onder andere over het plan voor de bouw van een zeer groot raadhuis aan de Lijtweg, uitte zich toen Leefbaar Oegstgeest (LO) in 1994 meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen. LO kreeg in dat jaar maar liefst 41,9 procent van de stemmen", herinnert Van den Broek zich. Frits van Dissel (huidig fractievoorzitter HvO) kan zich de euforie binnen zijn partij op de verkiezingsavond nog helder voor de geest halen. "Maar er waren ook veel ontstemde gezichten bij de andere politieke partijen en bestuurders, die zich niet goed raad wisten met de vele mondige burgers, die nu ineens bijna de meerderheid vormden."
Op het gemeentehuis moest men enorm wennen aan deze 'buitenstaanders', die direct 7 van de 17 zetels innamen. Leefbaar Oegstgeest leverde na de verkiezingen twee wethouders voor het college: de heren Lisman en Ollongren. Deze laatste is inderdaad de vader van de huidige minister van Buitenlandse zaken. Beide wethouders moesten evenwel in februari 1995 aftreden na een bestuurscrisis. "Een begrijpelijk gevolg van de ingezette verandering van bestuurscultuur."


Leefbaar Oegstgeest bleef een constante factor in de Oegstgeester gemeenteraad, en is nu met drie zetels vertegenwoordigd.
"Begin jaren negentig was LO een actiepartij", legt Van Dissel uit. "In de kern zijn wij nog hetzelfde, dat we dát willen doen wat goed voor het dorp is, maar omdat nu veel zaken op orde zijn, ogen we nu veel rustiger. Toch is ons DNA niet veranderd."
Eind 2016 werd de naam 'Leefbaar Oegstgeest' gewijzigd in 'Hart voor Oegstgeest'. "Destijds noemden we de partij 'Leefbaar' omdat dat precies het woord was dat aangaf dat we ons dorp mooi wilden houden. Toen een andere landelijke stroming ook de term leefbaar ging gebruiken, voelden wij ons steeds minder happy met onze naam. Vandaar de verandering in 'Hart voor Oegstgeest', dat geeft precies aan waar we voor staan", aldus Van Dissel, die al die jaren actief is gebleven binnen zijn partij.
Later dit jaar meer over het jubileum van Oegstgeests eerste lokale partij.

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant