De projectontwikkelaar kan niet wachten om te gaan bouwen op het lege sportterrein aan de Duivenvoordestraat. Hij moet eerst de uitspraak van de Raad van State afwachten. | Foto Willemien Timmers
De projectontwikkelaar kan niet wachten om te gaan bouwen op het lege sportterrein aan de Duivenvoordestraat. Hij moet eerst de uitspraak van de Raad van State afwachten. | Foto Willemien Timmers

Raad wil vooralsnog niet meewerken aan plan projectontwikkelaar

Politiek

De ontwikkelaar van het voormalige ASC-terrein krijgt geen medewerking van de gemeenteraad, waar het gaat om een nieuwe aanvraag van een omgevingsvergunning voor het voormalige ASC-terrein. De gemeenteraadsleden willen eerst wachten, totdat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan over de huidige omgevingsvergunning.

Op het terrein aan de Duivenvoordestraat moeten vijftig woningen komen. Maar bij de omwonenden zijn er grote zorgen over onder meer de waterhuishouding. Zij vrezen voor enorme wateroverlast, als de ontwikkelaar niet zorgt voor locaties, waar overtollig regenwater kan worden opgevangen.
Een grote groep omwonenden kwam donderdag 9 november naar de raadszaal om daar hun ongenoegen te uiten over deze aanvraag voor een omgevingsvergunning. Namens hen wees Guido Frenken, voorzitter van de Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest (SBDO) er op, dat de Raad van State zich nu buigt over bijna precies hetzelfde bouwplan. Frenken noemde het indienen van dit alternatieve bouwplan 'een truc om iets door te drukken'. Hij riep de raadsleden op om de uitspraak van de Raad van State af te wachten, zodat duidelijk wordt of de bezwaren van hen als omwonenden ook terecht zijn. De buurtbewoners maken zich niet alleen zorgen over het wateroppervlak, maar ook over de benodigde parkeerplaatsen, het te kleine trapveldje dat aan de ontwerptekeningen is toegevoegd en de circa 200 vrachtwagens met zandladingen, die door de wijk zullen rijden.

De gemeenteraadsleden bleken het eens te zijn met de inspreker. "Het zou niet passend zijn om voor voornamelijk hetzelfde plan snel een procedure op te starten", zo vond raadslid Frits van Dissel (Hart voor Oegstgeest). "Als iets onder de rechter is, moeten we daar eerst op wachten", vulde Watze Mandema (CDA) aan.
Wethouder Wendelien Tönjann informeerde de politici dat het college verplicht is om dit verzoek van de projectontwikkelaar aan de raadsleden voor te leggen. De gemeente moet namelijk volgens een contract alle medewerking verlenen bij het maken van een bestemmingsplan. De gemeenteraad mag 'nee' zeggen tegen deze alternatieve omgevingsvergunning, maar moet dan wel heel duidelijk aangegeven, wat hier de redenen voor zijn. Dit om juridische procedures van de projectontwikkelaar te voorkomen.
Een optie is ook, om een besluit over dit alternatieve bestemmingsplan aan te houden tot eind december. Tegen die tijd moet namelijk de uitspraak van de Raad van State al bekend zijn.
Een meerderheid van de raad voelde op donderdag 9 november veel voor het afwijzen van de aanvraag voor de omgevingsvergunning, maar mogelijk wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering van eind deze maand toch besloten om de behandeling van deze aanvraag een maandje uit te stellen.

(Joep Derksen)

Uit de krant

Uit de krant