Wethouder Marien den Boer, hier bij de aftrap van een sponsorloop dit voorjaar, stopt als wethouder. | Archieffoto Willemien Timmers
Wethouder Marien den Boer, hier bij de aftrap van een sponsorloop dit voorjaar, stopt als wethouder. | Archieffoto Willemien Timmers

Marien den Boer stopt per direct als wethouder

Politiek

Marien den Boer stopt per direct als wethouder van de gemeente Oegstgeest. Dat liet hij weten tijdens de commissievergadering op 12 oktober. Hij is niet de enige wethouder die vertrekt voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Zijn collega Wendelien Tönjann zal per 1 december afscheid nemen. Het vierkoppige college zal de laatste maanden dus met twee man verder moeten.

"Ik heb me elf jaar met veel plezier ingezet voor Oegstgeest, vanuit de gemeenteraad en als wethouder", liet den Boer weten. "Een mooie, maar ook zeer intensieve tijd. Na lang nadenken heb ik besloten om nu te stoppen in de politiek, een zeer persoonlijke afweging." Marien den Boer keert terug bij zijn eerdere werkgever, het ministerie van Economische Zaken. Hij neemt de tijd om zich te oriënteren op verdere carrièrestappen en kiest ervoor geen gebruik te maken van de wachtgeldregeling.

De afgelopen maanden kreeg wethouder Den Boer met regelmaat de vraag of hij in 2018 weer beschikbaar zou zijn. "Ik ben vanaf mijn vijftiende politiek actief. Dat betekent dat ik vele avonden en weekenden van huis ben voor bijeenkomsten en vergaderingen. Dat vraagt veel. Niet alleen van mij, maar ook van mijn vrouw en twee jonge kinderen. Nadat we de begroting aan de gemeenteraad verzonden hadden, kwam ik tot de conclusie dat dit voor mij het moment is om afscheid te nemen. Ik wil meer tijd besteden aan mijn gezin en ben toe aan een nieuwe uitdaging."

Werkzaamheden in Oegstgeest

Marien den Boer startte in 2006 als commissielid voor het CDA en ging in 2007 verder als gemeenteraadslid. Tussen 2010 en 2014 was hij fractievoorzitter. In 2014 werd hij voor zijn partij wethouder en zette hij zich in voor onderwerpen als financiën, zorg en welzijn, sport, vrijwilligers, grondzaken, vastgoed en bedrijfsvoering.

Samen met inwoners, verenigingen, de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie heeft hij de afgelopen jaren zijn bijdrage geleverd op tal van terreinen. Zo kwamen de gemeentelijke financiën op orde en kreeg de gemeente grip op de schuldpositie. Oegstgeest heeft nu meer en betere Wmo-zorg. De ondersteuning van en erkenning voor mantelzorgers en vrijwilligers nam verder toe. Ook zette hij zich in voor het behoud en de kwaliteit van de vele sportvoorzieningen in het dorp.

Wethouder den Boer maakte zich sterk voor samenwerking in de regio op allerlei terreinen, zoals belastingen, zorg en bedrijfsvoering. De kick-off van Dementievriendelijk Oegstgeest op 9 oktober sluit naadloos aan bij zijn ambitie op het gebied van zorg en welzijn: een Oegstgeester samenleving waarin gemeente en inwoners met elkaar en voor elkaar zorgen.

Wethouder den Boer: "Ik voel me bevoorrecht dat ik heb mogen zien, voelen en ervaren hoeveel kracht er in het dorp zit om dingen voor elkaar te krijgen voor de gemeenschap."

CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk betreurt het dat Den Boer vertrekt, maar respecteert zijn keuze. "Marien heeft in elf jaar veel voor het CDA en voor het dorp gedaan. Na zijn wethouderschap laat hij Oegstgeest beter achter. De schuldenberg is straks bijna gehalveerd, op het gebied van zorg is veel goed werk geleverd en de sportinfrastructuur in Oegstgeest is sterker dan ooit. Het is heel jammer dat hij stopt, onze fractie en ik kunnen niet anders dan hem danken."

De andere partijen spraken, naast respect voor de keuze van Den Boer, ook hun zorg uit over het leeglopende college.


Informatie over een afscheidsborrel ter ere van Marien den Boer volgt op een later moment.

Wethouder Den Boer bij de presentatie van de begroting in 2014. | Archieffoto Willemien Timmers
Marien den Boer steekt de schop in de grond ter voorbereiding van het kunstgrasveld voor VV Oegstgeest in 2016. | Archieffoto Willemien Timmers
CDA-ers Eibertjan van Blitterswijk en Marien den Boer startten in 2006 in Oegstgeest als 'burgerrraadslid'. | Archieffoto Willemien Timmers

Uit de krant

Uit de krant