Hoe de samenwerking van Oegstgeest met de regio er in de toekomst uit moet gaan zien is nog niet duidelijk. | Foto Willemien Timmers
Hoe de samenwerking van Oegstgeest met de regio er in de toekomst uit moet gaan zien is nog niet duidelijk. | Foto Willemien Timmers

'Regioraad: Als een merkwaardig konijn uit de hoge hoed'

Politiek

Drie uur lang vergaderde de Commissie Regio vorige week woensdag over hoe de gemeenten in de Leidse regio (Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude) in de toekomst bestuurlijk moeten samenwerken.

 

De colleges van de gemeenten stellen voor een regioraad te vormen, die bevoegdheden zal krijgen om de gezamenlijke uitdagingen op te pakken. In mei moet de Oegstgeester gemeenteraad haar wensen en bedenkingen over dit voorstel doorspelen naar de stuurgroep Toekomstvisie Leidse regio. Over welke opmerkingen er dan richting de stuurgroep moeten, werd woensdag vergaderd.


Insprekers en raadsfracties waren weinig enthousiast over deze nieuwe raad. "Deze regioraad zal een ondoorzichtige vierde bestuurslaag vormen," moest inspreker Niels van Weeren van het hart. "Er is teveel gebeurd om vertrouwen te hebben in deze vorm van samenwerking met Leiden." Ook Jan de Soeten sprak van een 'latent wantrouwen'. De heer Hartevelt sloot zich daar bij aan: "Kunnen anderen zich wel inleven in de Oegstgeester belangen? En is tegen Leiden ingaan wel haalbaar?"

"Niemand had na dit lange toekomstvisietraject een Regioraad verwacht," sprak Eelke van den Ouweelen van Lokaal. "Het is een konijn uit de hoge hoed." CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk begon zijn betoog met te stellen dat 'ook merkwaardige konijnen een eerlijke kans verdienen'. Daarna was hij echter behoorlijk duidelijk dat zijns inziens deze voorzet van de stuurgroep 'overal de wenkbrauwen omhoog had doen gaan'. "De mensen die ik spreek zijn opvallend eenduidig: er is geen draagvlak voor een regioraad. Dit voorstel is nergens goed gevallen. De facto zijn we dus eigenlijk al klaar met deze voorgestelde vorm van samenwerking." Van Blitterswijk was niet mild in zijn bewoordingen. "Dit voorstel valt zo slecht dat toekomstgerichte samenwerking juist op het spel staat. We hebben de morele verantwoordelijkheid dat dit proces niet strand in weerstand her en der." De CDA-er riep dan ook op om een brede zienswijze in te dienen, om zo 'draagvlak te vinden voor samenwerking die duurzaam is'.
Ook Hart voor Oegstgeest noemde de Regioraad 'een brug te ver'. "Het is een te zware vorm van samenwerking, en er is gebrek aan vertrouwen. Het is een uitholling van taken, in plaats van een aanvulling."
"Een opgetuigde extra bestuurslaag," noemde ook Nicole Zwart (VVD) de Regioraad. "Niemand lijkt blij te zijn. We moeten zoeken naar een model waar ieder zich happy in voelt. We gaan hier niet met een carte blanche aan meewerken." Verder benadrukte zij dat ze graag meer tijd voor het proces had gehad.

Progressief Oegstgeest, bij monde van Tim van Tongeren, was minder negatief en sprak zich geërgerd uit over de 'populistische oversimplificatie' van de kwestie. "Zo komen we nergens. We staan voor een urgente opgave. Samenwerken is geven en nemen. Bovendien zijn we bijvoorbeeld op het gebied van gemeenschappelijke regelingen bij een Regioraad beter af. Nu hebben we vaak geen moer te vertellen." Hij moedigde de andere partijen aan verder te gaan met het voorgestelde compromis. "Laten we vanuit solidariteit in de samenwerking stappen. Wantrouwen is de basis voor het mislukken van de samenwerking."
"Hoe kun je nu spreken van gebrek aan draagkracht terwijl het voorstel overal nog behandeld moet worden," verbaasde Jan Vos (D66) zich over het standpunt van het CDA. "Dit voorstel is het resultaat van een zorgvuldig proces, daar kun je niet na vier jaar ineens uit stappen." "Ik heb veel gesprekken gehad met collega's," verdedigde van Blitterswijk zich, "Ik ga niet over luchtkastelen debatteren."

Veel discussie was er over het al dan niet hebben van vertrouwen in het proces en de buurgemeenten. Burgemeester Emile Jaensch sprak in dit kader over het overdragen van wellicht minder bevoegdheden, dus alleen díe waar draagvlak voor is. Dat zou dan in de toekomst langzaam uitgebouwd kunnen worden.

Even bijzonder als het feit dat coalitiepartij CDA zo duidelijk zijn weerstand liet blijken voor een Regioraad was het voorstel van Lokaal voor een kerngroep van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest, die eventueel zou kunnen focussen op een fusie. "Dat is veel effectiever dan dat halve zwaan-kleef-aan." Dit vanwege het feit dat Voorschoten eerst een samenwerking met Wassenaar aftast en in Zoeterwoude veel nadruk wordt gelegd op het behouden van de zelfstandigheid.

Binnen afzienbare tijd moet de Oegstgeester gemeenteraad aan de stuurgroep laten weten wat zij van het Regioraad-voorstel vindt. "Ik hoop dat we toch iets constructiefs kunnen meegeven aan de portefeuillehouder," sprak Jan Vos (D66) tenslotte. "Dit proces van bestuurlijke samenwerking met de regio is hier in Oegstgeest begonnen. Het zou triest zijn als we het proces nu afblazen. Dat kunnen we onszelf niet aandoen. We maken de verschillen groter dan ze zijn. Laten we aan boord blijven en wensen en bedenkingen goed formuleren en meegeven naar de stuurgroep."

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant