Op een onbewaakt moment verdwijnt uit jouw zicht een vreemde hand in jouw tas ...
Op een onbewaakt moment verdwijnt uit jouw zicht een vreemde hand in jouw tas ...

Politie Oegstgeest waarschuwt voor babbeltrucs

Politie

De politie in Oegstgeest wil de inwoners van Oegstgeest waarschuwen voor diverse babbeltrucs, die toch nog regelmatig voorkomen.

Wijkagent Pieter Brussee legt uit: “We hebben de laatste tijd wat meer meldingen gekregen van babbeltrucs. Dat baart ons zorgen, en daar willen we graag iedereen voor waarschuwen.”

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, of dat ze de meterstand komen opnemen.

Binnen

Op vrijdag 7 augustus heeft een man die gebrekkig Nederlands sprak met een fors postuur, zich in de Lavendelhof voorgedaan als vertegenwoordiger van het waterleidingbedrijf.

“Hij werd binnengelaten door een mevrouw, en hij vroeg haar of zij bij de cv-ketel wilde gaan staan om te zien of het lampje van rood naar blauw zou springen terwijl hij in de woning aan het werk was. De vrouw stond even bij de ketel toen ze zich realiseerde dat wat ze aan het doen was niet klopte. Toen ze de man daar een vraag over wilde stellen, en naar hem op zoek ging, stond hij al bij een kastje en was op zoek naar waardevolle spullen. Gelukkig verliet hij daarop snel haar huis.” De wijkagent vertelt dat een gealarmeerde buurvrouw daarop direct 112 heeft gebeld. “Voor dit soort situaties, waarin het incident nog maar net gebeurd is, of als je een situatie niet vertrouwt, kun je direct het alarmnummer 112 bellen. Dan kan de politie meteen in actie komen.”

Brussee benadrukt dat medewerkers van energiebedrijven, maar ook bijvoorbeeld van banken en thuiszorginstellingen, nooit langskomen zonder van tevoren een brief te sturen. Ook kunnen zij zich altijd legitimeren. Vraag bij twijfel gewoon of ze later terugkomen op een moment dat er meer mensen thuis zijn.

Landkaart-truc

Een ander geval deed zich voor op dinsdag 4 augustus op de Haaswijklaan. Hier werd een oudere dame aangesproken door een man met een landkaart die naar de weg vroeg. Een buurman die toevallig op zijn balkon stond, zag het voorval aan, herkende het als een babbeltruc, maakte een foto en riep vanaf het balkon dat de vrouw moest uitkijken. Daarop renden de man en een vriend van hem die verderop stond te wachten, weg. “Het is inmiddels een bekende truc”, legt Pieter Brussee uit. “Iemand vraagt naar de weg en spreidt een kaart uit die alle zicht op je handtas ontneemt. Terwijl jij je concentreert op het uitleggen van de weg, zoekt de dief met zijn hand jouw tas door op zoek naar je portemonnee. Vaak is even daarvoor de pincode al afgekeken bij het pinnen. Gelukkig herkennen steeds meer mensen deze babbeltruc en is men ook hier in Haaswijk oplettend geweest.”

“Doe je pinpas altijd in je broekzak in plaats van in je tas”, adviseert Brussee. “En zorg dat er niet te veel op je rekening staat. Voor thuis geldt: verspreid je kostbaarheden en leg ze niet op een logische plaats. Daarnaast is het van belang dat iedereen bij verdachte situaties 112 belt. Dan is de kans dat we verdachten kunnen oppakken veel groter. Ik ben trouwens heel erg blij dat mensen in Oegstgeest zo goed meedenken!”

Naast Pieter Brussee bestaat het politieteam in Oegstgeest uit Menno Zijlstra, Mick Hoogervorst en John Welboren.

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant