De drie winnaars (zittend) schreven volgens de jury 'dappere verhalen'. |
De drie winnaars (zittend) schreven volgens de jury 'dappere verhalen'. | Foto: Willemien Timmers

Anouk wint schrijfwedstrijd

Onderwijs

De spanning in de teamkamer van de Montessorischool was vorige week woensdagochtend, 1 november, om te snijden. De leerlingen van groep 7-8, inclusief leerkracht Irene Dijkstra, konden niet wachten totdat de winnaars van de schrijfwedstrijd bekend werden gemaakt. 

Verhalen rond ‘een ontmoeting’ op Montessorischool

Door Carina Kralt-Bos

Het was Aisha Dutrieux, zelf auteur van twee boeken en een derde op komst, die met het idee kwam om een aantal schrijfworkshops te geven aan de leerlingen van groep 7-8 van de Montessorischool. Zo gezegd zo gedaan. De leerlingen gingen aan de slag met freewriting, het bedenken van een personage en het toepassen van alle zintuigen in een tekst. Als slotstuk bedacht Dutrieux een schrijfwedstrijd met als thema ‘een ontmoeting’. Een heuse jury bestaande uit Willem de Bondt, Margot de Ruiter en Frank Schaake, allen auteurs van boeken en dichtbundels, las alle dertig inzendingen door. 

Het was zo lastig kiezen dat de jury besloot om de ingezonden verhalen van Elin Bloem, Kiki Everts en Bodin Pols een eervolle vermelding te geven. 

En toen was het echt tijd om de winnaars bekend te maken. De jury oordeelde dat de winnende verhalen allemaal iets dappers in zich hebben. “Ze zijn autonoom geschreven en geven iets prijs over de binnenwereld van de schrijver. De prijswinnende schrijvers hebben alle drie in zekere zin een risico genomen. Zij schrijven over gevoelens, over de diepere lagen die wij mensen allemaal hebben”, aldus het juryrapport.

Op de derde plaats eindigde Michiel Heikens met zijn verhaal ‘De twee sterrenkundigen’. De tweede plaats was voor ‘Liefde op het eerste gezicht’ van Xavier Ribeiro Sarnadas.

Anouk Mulder won de schrijfwedstrijd met haar verhaal ‘Ogen dicht’. De jury vond het een bijzonder creatief verhaal, met verrassende beschrijvingen en een mooie verbinding tussen de titel en de prachtige slotzin. Een zeer goed gekozen titel, een goede opbouw en een mooie spanningsbouw. 

Tijdens het Schrijversfestival van komende zondag (14.00 tot 18.00 uur), zullen de winnaars hun verhaal voorlezen voor publiek. Kaarten beschikbaar via www.terugnaaroegstgeest.nl en aan de deur van het Dorpscentrum.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant