Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Souschef Aron Vooys laat de leerlingen zien hoe je met stikstof kookt. | Foto Willemien Timmers</p>

Souschef Aron Vooys laat de leerlingen zien hoe je met stikstof kookt. | Foto Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

Oegstgeester leerlingen op bezoek bij restaurant Limes aan den Rijn

  Onderwijs

Tweedeklassers Teylingen College Duinzigt leren over koken met stikstof
Maar liefst 24 tweedeklassers van Teylingen College Duinzigt, mavo en havo, brachten afgelopen maandag samen met docente Marijke Boon en onderwijsassistent Maarten Ebbers een bezoek aan restaurant Limes aan den Rijn, net over de grens met Valkenburg.

“Op Duinzigt kiezen leerlingen in klas 1 en 2 een vak uit de talentenlijn XL Arts, Sports en Discovery waarin ze een blokuur per week les krijgen”, vertelt Boon. “Deze lijn is bedoeld om leerlingen naast het normale lesprogramma zich verder te laten ontwikkelen in een richting waar hun eigen talenten al liggen.”

Fun with Food

Discovery begint in klas 2 met de module ‘Fun with Food’, waarin begonnen wordt met proeven zodat leerlingen basissmaken herkennen. Ze krijgen demonstratieproefjes te zien, krijgen uitleg over hygiëne in de keuken en gaan geleidelijk aan steeds meer koken. In groepjes van vier of vijf werken ze samen aan de voorbereiding voor de afsluitende kookwedstrijd in december.

Maandag mocht de groep leerlingen uit Oegstgeest een kijkje nemen bij Limes aan den Rijn. Ze kregen daar van eigenaren Dennis de Prie en Daan Reijngoudt (ook chef-kok), van souschef Aron Vooys en kok in opleiding Pedro Penin te zien hoe je een gerechtje mooi kunt opdienen, maar ook leerden ze meer over de organisatie en taakverdeling in de keuken van een restaurant.

Rond de grote open keuken konden de leerlingen alle handelingen van de koks goed volgen en ook vragen stellen. Zo werd er bijvoorbeeld ‘gekookt’ met vloeibare stikstof: er werden heerlijke ijsjes gemaakt met kaffir-limoen en frambozen. De vruchten werden heel snel bevroren bij min 196 graden, zodat de na enig ‘stampen’ uiteenvielen in kleine ‘vruchtblaasjes’ die uitgestrooid werden over de ijsjes.

De koks hopen met hun gastvrijheid dat een nieuwe generatie leerlingen interesse krijgt om te werken in de horeca.

Volgende week komen de managers van de twee Albert Heijn-winkels in Oegstgeest naar Duinzigt om een presentatie te geven over hoe zij voedselverspilling tegengaan.

In december zullen de traditionele kookwedstrijden op de school plaatsvinden.

Meer berichten