Logo oegstgeestercourant.nl
Rector John Swieringa van het Rijnlands Lyceum: 'Vertrouw op je eigen voorbereiding'. | Foto Willemien Timmers
Rector John Swieringa van het Rijnlands Lyceum: 'Vertrouw op je eigen voorbereiding'. | Foto Willemien Timmers

Eindexamens op middelbare scholen van start gegaan

  Onderwijs

Op maandag 14 mei is het Centraal Examen van start gegaan. Een spannende tijd voor de eindexamenkandidaten, die met dit examen hun middelbareschooltijd afsluiten.

Het examen begon maandag met Engels voor VMBO-BB, met Nederlands voor VMBO KB, GL en TL, natuurkunde voor de HAVO en wiskunde A, B, C voor het VWO.

Op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest aan de Apollolaan stond op maandagmorgen alles al gereed in de gymzalen om de leerlingen om half twee te verwelkomen. Naamkaartjes lagen al op de tafels voor de 57 Havisten, 133 VWO-ers en 41 leerlingen van de internationale afdeling.
Rector John Swieringa liep een rondje door de zaal en vertelde voor de aanvang van het examen die middag de exameninstructies aan de leerlingen te zullen voorlezen en hen veel succes te wensen.
"In maart hebben we hier met de leerlingen al een week lang in deze zelfde setting proefexamens gemaakt, zodat ze precies weten hoe alles te werk gaat. Dat neemt in de opbouw naar het Centraal Examen een hoop stress weg."
"Wij proberen onze leerlingen vorstelijk te behandelen; en ze krijgen koffie en thee uitgereikt. Overigens merken we altijd dat de examenhouding van de leerlingen heel gedisciplineerd is. Ze houden bijvoorbeeld goed rekening met de leerlingen die vanwege dyslexie wat langer door mogen werken. Het is misschien vreemd, maar ik word altijd heel vrolijk van deze periode."
Welke adviezen geeft de rector de eindexamenleerlingen mee? "Ik zeg altijd: vertrouw op je eigen voorbereiding. Je bent tot hier gekomen, en je kunt dit examen zien als een formaliteit; als een afsluiting. Ga vooral niet stressen. Laat je verwennen door je ouders met Dextro en bananen, en je zult zien dat er verrassende prestaties mogelijk zijn!"
De HAVO en VWO-examens duren nog tot dinsdag 29 mei voor diegenen die bijvoorbeeld een wat minder gangbaar vak als Spaans in hun profiel hebben. Op woensdagmiddag 13 juni horen alle kandidaten of ze geslaagd zijn of niet. Het tweede tijdvak voor de schriftelijke examens begint op 18 juni.
De internationale leerlingen op het Rijnlands Lyceum zijn komende vrijdag al klaar. Zij waren al eerder begonnen met hun examens.

(Willemien Timmers)

Meer berichten