Logo oegstgeestercourant.nl
Een impressie van de start van Aktie Paardenkracht in 2016. | Foto PR
Een impressie van de start van Aktie Paardenkracht in 2016. | Foto PR

Leerlingen Rijnlands Lyceum aan het werk voor beter onderwijs in Ghana

  Onderwijs

Op 21 en 22 december organiseert het Rijnlands Lyceum Oegstgeest de 22ste Actie Paardenkracht. Op donderdag 21 december zijn de leerlingen eerder vrij om bij familie, buren en bekenden aan het werk te gaan om geld te verdienen voor onderwijs aan de kinderen in Ghana.

Voor de veertiende keer doet de school mee aan Edukans Going Global. Edukans heeft in een aantal landen langlopende projecten die steeds voor drie jaar worden gefinancierd. Ieder jaar gaan van de deelnemende scholen leerlingen op reis langs die projecten, om met eigen ogen te zien waaraan het opgehaalde geld besteed wordt. Het doel is dat meer kinderen langer naar school gaan om beter onderwijs te krijgen; dit vereist behalve investeringen in schoolgebouwen ook het opleiden van docenten en het besef van ouders dat onderwijs aan hun kinderen op de lange termijn beter is voor het hele dorp.

In actie voor Ghana

Hoewel het onderwijs in Ghana gratis is, gaat bijna 30% van de kinderen uit Ghana niet naar school. Er zijn niet genoeg gekwalificeerde docenten. Hierdoor zijn de klassen overvol. De lokalen en sanitaire voorzieningen niet voldoende. Dat laatste is vooral van belang om meisjes in de puberleeftijd op school te houden. Als zij niet veilig zijn houden ouders hen thuis. Om pubers en vooral meisjes op school te houden is goed onderwijs, maar ook seksuele vorming essentieel. Het doel is: jongeren blijven op school, ze leren hun eigen keuzes te maken en zijn hiermee een inspiratie voor andere jongeren.

Activiteiten

Op 13 december deden Emma Sebregts (nu DP1) en Sam Roelen (nu 5vwo) verslag van hun reis in februari 2017 naar Malawi. Zij schetsten een genuanceerd beeld van het onderwijs in Malawi: er gaan meer meisjes naar school en meer kinderen maken de basisschool af. Maar ook hier zijn te weinig docenten, en zijn faciliteiten en materialen niet altijd op orde. Ze maakten op een overtuigende manier duidelijk dat leren wat je wil leren, voor ons zo gewoon, voor de leerlingen in Malawi bepaald niet vanzelf sprak. Ook stelden Sam en Emma hun opvolgers voor: Jamie van Loon en Yasin Angudi, die in 2018 namens het Rijnlands in Ghana gaan kijken wat er met het geld van de actie gebeurt.


In het kader van Actie Paardenkracht zijn er twee weken lang diverse activiteiten op de school. Op 14 december kon aanstormend muzikaal talent op het 'Open Podium' laten zien wat zij waard zijn: entree, baromzet en sponsorgelden zijn voor Actie Paardenkracht. Er was zelfs al een preview van het cast en orkest van de musical 'Moulin Rouge' die in februari uitgevoerd wordt.
Verder zijn er iedere dag 'bake & tosti-sales', sluiten klassen weddenschappen af met hun docenten en is er ook weer de boekenmarkt. Op 22 december komen alle leerlingen het verdiende geld inleveren bij hun mentor. Die dag zijn er nog verschillende activiteiten, zoals kerstontbijt met je klas, een flash mob, een panna-cuptoernooi en 'schaken met de rector'. Opa's en oma's van leerlingen in de bovenbouw zijn uitgenodigd om die dag te genieten van een door leerlingen verzorgde 'high tea'.


Leerlingen worden uitgebreid voorgelicht over het doel van de actie door hun mentor. Iedere leerling krijgt een 'actiekaart' met informatie over het doel van de actie. Op deze kaart wordt ook genoteerd welke klus de leerling gaat aanpakken en het bedrag dat de leerling daarmee verdient. Helaas heeft de ervaring geleerd dat de actie soms misbruikt kan worden. Het is absoluut niet de bedoeling dat leerlingen bij onbekenden om geld vragen. "Leerlingen die geen actiekaart kunnen laten zien werken waarschijnlijk niet voor Actie Paardenkracht. Als u benaderd wordt door iemand die geen weet heeft van het doel van de actie en/of geen actiekaart heeft, informeert u dan zo snel mogelijk de school (tel. 5193500)."

Meer berichten