Logo oegstgeestercourant.nl
Theo Caspers gaat per 1 januari de Daltonschool verlaten. | Foto PR
Theo Caspers gaat per 1 januari de Daltonschool verlaten. | Foto PR (Foto: PR)

Wisseling van de wacht bij Daltonschool Oegstgeest

  Onderwijs

Na dik 18 jaar directeurschap aan Daltonschool Oegstgeest (voorheen De Springplank), gaat Theo Caspers per 1 januari het stokje overgeven aan Ed Schut.

Ed Schut is momenteel adjunct-directeur en intern begeleider van een Daltonschool in Leidschendam en is toe aan een volgende stap in zijn loopbaan. Met de heer Schut haalt de Daltonschool een ervaren Dalton-man binnen.


Onder de leiding van Caspers vond de transformatie plaats van 'gewone' basisschool naar Daltonschool. "Onze zoektocht naar meer ruimte om kinderen individuele instructie te kunnen geven leidde via een heel natuurlijk proces naar het idee om kinderen meer zelfstandigheid en eigenaarschap in de verwerking van de leerstof te gunnen. Hierbij kunnen de kinderen door middel van reflectie en samenwerking ver komen. We hebben veel vertrouwen in de ontwikkelingsmogelijkheden van "onze" kinderen. Ze kunnen heel veel zelf en nemen ook veel verantwoordelijkheid voor hun eigen werk. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar wij zien het elke dag gebeuren".

Na de sluiting van de Oudenhof-Bokkensprong-school in 2008 heeft de Daltonschool een groep van 98 kinderen van die school opgenomen. "Dat was best een flinke operatie. Je wilt dat kinderen die hun school moeten verlaten worden opgenomen in een fijne warme omgeving. Daar hebben we, met behulp van veel ouders, een mooi plan voor gemaakt dat heel systematisch is afgewerkt. Het heeft prima gewerkt. Ik ben daar nog steeds een beetje trots op. De kinderen hebben zich welkom gevoeld".

Dat iedereen welkom is op de Daltonschool blijkt uit de leerlingen- en ouderpopulatie. Naast ouders die vroeger zelf op de Springplank hebben gezeten en nu hun eigen kinderen hier naar school brengen hebben wij een school met een groot aantal nationaliteiten. Kinderen van expats, kinderen uit tweetalige gezinnen en ook vluchtelingenkinderen vinden op de Daltonschool een fijne plek waar zij zich op hun eigen niveau kunnen ontwikkelen. "Het is de kunst kinderen te laten profiteren van de veelheid van culturen en achtergronden. Nederland is geen eenvormig land meer, onze kinderen leven dat voor. Het team volgt momenteel een scholing voor meertaligheid in de groep".

Moestuin

Bij Daltonschool Oegstgeest is een aantal jaar geleden een prachtige moestuin gekomen. Caspers heeft samen met een aantal enthousiaste ouders hiertoe initiatief genomen. In de tuin wordt door de leerlingen en een groep enthousiaste ouders keihard gewerkt en geleerd. "Een hele verrijking voor de school en de leerlingen. Geweldig om samen te mogen planten en oogsten. Dat dit zonder een ouders niet lukt mag duidelijk zijn. Fijn dat wij op zoveel ouders beroep kunnen doen".

De tijd heeft beslist niet stil gestaan op de Daltonschool. Het gebruik maken van moderne middelen en systemen is goed ontwikkeld. "Toch springen we niet in elk nieuw technologie-gat. We kijken heel kritisch waar de kinderen hun voordeel mee kunnen doen. De vraag of we de motivatie van de kinderen kunnen stimuleren, of we op de juiste manier aan hun leerbehoeften kunnen voldoen, daar gaat het om. Geen modisch gedoe".

Dat de school een dynamisch instituut is blijkt wel aan de veelheid van ideeën en ontwikkelingen. "We werken op dit moment aan de invoering van een werkwijze, Taakspel, om de taakgerichtheid van kinderen te vergroten. Centraal staat de verantwoordelijkheid van de kinderen en het groepsgevoel waarbij zij elkaar aanmoedigen en corrigeren. Door samen verantwoordelijk te zijn, verbetert de sfeer en werkhouding in de groepen.

Ook op het gebied van dalton is de school constant in beweging. De Dalton-werkgroepen van leerkrachten ontwikkelen steeds nieuwe concepten om een stapje verder op de Daltonladder te komen. Ook is er een leerlingenraad. "Wij vinden we het heel belangrijk dat kinderen zelf meepraten en meedenken over hun eigen ontwikkeling. Het is even wennen, ook voor ouders, maar de kinderen hebben veel te melden. Dat is misschien wel het belangrijkste: heb vertrouwen in de kinderen".

En nu? Wat wordt de volgende stap voor Caspers? "Ik ga nog een jaar parttime bovenschools voor het Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest aan de gang. Daarna is het klaar. Ik heb veel vertrouwen in mijn opvolger Ed Schut. Hij heeft expertise in Dalton-ontwikkeling, weet veel van het geven van ondersteuning aan leerlingen en zit in het management van een school. Moet lukken toch?"

Meer berichten