Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

In memoriam Jaap Maandag: Florenti te Salutant

Human Interest

In 1980 verhuisden wij naar de Terweeweg, waar onze achtertuin grensde aan de tuinderij van Jaap Maandag. Fantastisch! Als ik in het weekend zin had in tuinieren haalde ik plantjes uit de tuinderij en verantwoordde ik dat op maandag bij Jaap.
Jaap was niet alleen onze achterbuurman, maar ook onze tuinman. Een paar keer per jaar werkten we een dag samen op in onze tuin. Superdagen waren dat; heerlijk buiten, flink doorwerken en onderwijl lekker kletsen, want ook dat kon Jaap erg goed! Bij de koffie, of bij een glaasje wijn na het werk, gingen de gesprekken over politiek, religie en filosofische vraagstukken.

Zijn handschrift zal in vele tuinen nog jaren herkenbaar te lezen zijn

Toen wij verhuisden, verhuisde tuinman Jaap mee. Samen legden we de tuin aan bij ons nieuwbouwhuis. Dat gebeurde niet met een vooraf getekend plan. Nee, we gingen eerst ‘op excursie’ naar een groot tuincentrum en daar schreven we op welke stenen, bomen en planten geschikt leken. Een paar dagen later reed Jaap voor met zijn aanhangwagen vol materialen en planten en werd ‘werkende weg’ de tuin aangelegd en ingericht. Een tuin die in de jaren erna veel lof oogstte bij voorbijgangers: een typische Maandag-tuin, zei men wel, want het ‘handschrift’ van Jaap was herkenbaar in zichtlijnen, plantenkeuze en het (her)gebruik van materialen en ‘ornamenten’.
Jaap deed ook de tuinen van mijn zus Lya. Haar Scheveningse tuin is meerdere keren beschreven in diverse tuinbladen, die Jaap met terechte trots liet zien aan bezoekers en klanten in zijn eigen tuin.

Samen met architect Pierre Jennen, die net als Jaap duurzaamheid hoog in het vaandel had, werd op de tuinderij een ‘biobased’ huis ontworpen.[1] Het zou niet hoger of groter worden dan de bestaande schuur en kas samen, maar toch werd de bouw enkele jaren vertraagd door bezwaren van buren in de Juffermansstraat. Uiteindelijk kon het huis in 2007 worden betrokken en werd de tuin eromheen prachtig ingericht: een ware Hof van Maandag!

Jaap was actief in Groei&Bloei.[2] Op tuinreizen in eigen land, Frankrijk, Engeland en China deed hij inspiratie op. Hij kende planten en bomen bij hun volledige Latijnse namen, wist tot welke grootte ze zouden uitgroeien en wat hun water- en lichtbehoefte was. Zijn kennis en enthousiasme stelde hij ook met plezier beschikbaar bij aanleg en inrichting van de tuinen bij de Paulus, de Mauritskerk, het Dorpscentrum en rondom het gebouwtje van het MEC.

Op 23 januari overleed Jaap onverwacht en plotseling. Zijn handschrift zal in vele tuinen in onze omgeving nog jaren herkenbaar te lezen zijn.

Annelies Koningsveld

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant