Logo oegstgeestercourant.nl

Pecos-oprichter Willem van der Zijden overleden

  Human Interest

Met het overlijden van Willem van der Zijden afgelopen zondag verliest tafeltennisvereniging Pecos een van haar belangrijkste gezichten. Eind jaren zestig was hij een van de oprichters van de club.

Toen tien jaar later tijdens de bouw van de eigen sportzaal aan de Voscuyl tot twee keer toe een aannemer failliet ging, kon het werk onder Van der Zijdens leiding door een groep leden worden afgemaakt. Zijn ervaring in de bouw en zijn onvermoeibaarheid maakten dat mogelijk. Die eigen zaal werd zo’n beetje zijn levenswerk, zijn tweede woning bovendien. Hij was er eigenlijk altijd te vinden.

In totaal zou Leidenaar Van der Zijden 43 jaar bestuurslid zijn. Officieel in de functie van wedstrijdsecretaris, in de praktijk ‘liep hij alle gaten dicht’, zoals voorzitter Ted van den Berg het noemt. Hij deed de zaal open, maakte schoon, zette koffie, repareerde wat nodig was, ontving tegenstanders en bevoorraadde de kantine. Tussendoor nog even iedereen wijzend op wat verder nog geregeld moest worden. Dat is hoe hij bij vele generaties Oegstgeester pingpongers op het netvlies gebrand staat. 

In 2015 legde hij zijn bestuurswerk neer. Maar zolang zijn gezondheid het toeliet bleef Van der Zijden een frequent bezoeker van de club en de sport waar hij zo gek op was. Hij nam nog steeds geen blad voor de mond als dingen hem niet zinden, als hij zijn kijk op het spelletje wilde delen of zijn oordeel over hoe mensen in elkaar zaten. Het woord ‘aanfluiting’ viel geregeld, maar hij wist ook altijd bij te dragen aan een oplossing als zich in een van de vele taken die hij had overgedragen een probleem voordeed. Nooit ging het om hemzelf of wilde hij zijn gelijk halen, het belang van de club stond altijd voorop.

En hij had recht van spreken, want niemand heeft zoveel uren in het Thorn Tafeltenniscentrum doorgebracht als hij. Oud-eredivisiespeler Friso Reitsma, inmiddels zelf een zestiger, vat goed samen wat mede dankzij Van der Zijdens inspanningen is bereikt: ‘Hij was er al toen ik als dertienjarige voor het eerst in de gymzaal aan de Apollolaan kwam tafeltennissen. De meesten van ons hadden nooit verwacht dat we het tot het hoogste niveau zouden schoppen. In die ontwikkeling heeft hij een enorme hand gehad.’

Van der Zijden is 79 jaar geworden. Hij stierf na een kort verblijf in hospice De Mare, en laat een vrouw, twee dochters en vier kleinkinderen achter. 

Meer berichten