Het echtpaar van der Salm runde jarenlang zuivel- en kaashandel ‘De Roompot’ in de De Kempenaerstraat. |
Het echtpaar van der Salm runde jarenlang zuivel- en kaashandel ‘De Roompot’ in de De Kempenaerstraat. | Foto: Willemien Timmers

Nico en Mien van der Salm-Warmerdam 60 jaar getrouwd

Human Interest

Op woensdag 11 mei bracht burgemeester Jaensch een feestelijk bezoek aan Nico en Mien van der Salm-Warmerdam. Het zeer kwieke echtpaar, nu 85 en 84 jaar oud, vierde de zaterdag ervoor hun zestigjarig huwelijksfeest, en samen met de burgemeester én DJ Pieter Walvaart werd het feestje woensdag nog een keer dunnetjes overgedaan.

Door Willemien Timmers

Het echtpaar van der Salm is geen vreemde in Oegstgeest. Jarenlang, van 1962 tot aan 1997, runden zij de zuivel en kaashandel ‘De Roompot’ in de De Kempenaerstraat. Nico ging, als traditionele melkboer, jarenlang ‘de wijk’ in, en echtgenote Mien zwaaide de scepter in de kaashandel, die door de jaren heen echt een kaasspeciaalzaak werd. 

De Zoeterwoudse Nico leerde Mien kennen in Voorhout, de woonplaats van de bruid, tijdens een dansavond in het Parochiehuis. “Onze liefde is met muziek begonnen”, glimlacht Nico, die duidelijk nog gek is op zijn vrouw. 

Na hun huwelijk begonnen ze hun eerste zaak in Zeeland, in Rilland-Bath. Dit korte hoofdstuk in hun leven werd geen succes. De plaatselijke bevolking had graag gezien dat de oude eigenaar was gebleven, en bovendien was het merendeel van de bevolking protestants, in plaats van katholiek zoals de jonggetrouwden. Het geheel zorgde ervoor dat de zaak niet van de grond kwam en het jonge koppel (mét vertrekboete) besloot om terug naar de Randstad te verhuizen. Ze vonden een zaak in Oegstgeest en ‘begonnen op hun blote kont’, aldus de bruidegom.

In Oegstgeest vonden ze wel hun plek in het dorp, en daar werden ook hun vijf kinderen (vier jongens en één meisje) geboren. 

Begin jaren tachtig werd de winkel aan de De Kempenaerstraat 89 flink verbouwd en uitgebreid, en nam ook het assortiment toe. Naast de ‘gewone’ melkproducten kon men in de winkel terecht voor binnen- en buitenlandse kazen, fijne vleeswaren, wijn, salades en delicatessen. “We verkochten alleen het beste van het beste. Dat wisten de mensen ook van ons”, vertelde Nico. “We hadden een mooi rijtje zaken naast elkaar”, vulde Mien hem aan. “We noemden het ‘De Gouden Hoek’, met een slager en een groenteboer op ons rijtje en bakker Hugo de Groot verderop. En dan hadden we natuurlijk ook nog Koos de bloemenman, die voor onze zaak met zijn kraam op de stoep stond. 

Het echtpaar moest ‘vechten’ om af en toe even weg te kunnen. “Het was een heel ander leven toen. Om zes uur begon ik al met de bestellingen op de stoep te zetten bij klanten, en om acht uur kon ik meehelpen in de winkel. Het was hard werken. Daar vond je niet zomaar even vervangers voor, en de zaak helemaal dicht doen vroeg ook een hele planning. Later heeft onze oudste zoon voor ons de winkel wel eens een weekje opengehouden zodat wij even weg konden”, vertelde het echtpaar.

‘Opa en oma Kaas’ zijn naast hun vijf kinderen gezegend met acht kleindochters en één kleinzoon. “Eigenlijk allemaal even sportief”. Twee zonen zijn zelfs gymdocent geworden. 

Nico en Mien weten hun dagen goed te vullen. De bruid werkt aan haar conditie op de Vitality-club, de bruidegom fiets wekelijks naar Rob van der Hoorn. Samen gaan ze regelmatig naar Zoeterwoude, naar het strand, of naar familie op de elektrische fiets. “Nog maar sinds kort hoor”, lacht Nico. “Ik raakte achter op mijn vrouw, die al elektrisch reed, en dat was niet leuk. Dus heb ik ook een exemplaar aangeschaft.”

Uit de krant

Uit de krant