Logo oegstgeestercourant.nl
<p>&ldquo;Wij kijken nu al terug op een mooi leven&rdquo;, benadrukken Joke en Theo. |&nbsp;</p>

“Wij kijken nu al terug op een mooi leven”, benadrukken Joke en Theo. | 

(Foto: Willemien Timmers)

Theo en Joke Knijnenburg 60 jaar getrouwd

  Human Interest

Afgelopen zaterdag 7 mei was het feest voor Theo en Joke Knijnenburg. Op 7 mei 1962 stonden ze op 21-jarige leeftijd voor de ambtenaar van de burgerlijke stand in Leiden om de grote stap in hun leven te laten bevestigen. Nu, 60 jaar later, is er sprake van een diamanten bruiloft. Op dinsdag 10 mei kwam burgemeester Emile Jaensch langs om het echtpaar namens de gemeente te feliciteren.


Door Wim van Tuijl

“Hij moet wel naar mij toekomen”
Op jonge leeftijd werkten beiden bij de Leidse Broodfabriek, die inmiddels niet meer bestaat. Joke: “Een collega vertelde mij dat Theo een oogje op mij had laten vallen, maar mij niet durfde te vragen. Ik zei die collega: “Hij moet wel naar mij toekomen.” Theo nam de stap en nodigde haar uit voor een motorrit. De klik viel snel. Meer motorritten volgden en ook de keuze voor elkaar. “In die tijd ging je als stel je eerst verloven. Dat gebeurt nu bijna nooit meer”, aldus Joke. “Alle verloven zijn ingetrokken”, grapte Emile Jaensch. “Ik vroeg haar officieel ten huwelijk in de voorkamer van haar ouderlijk huis”, herinnert Theo zich het huwelijksaanzoek.

Maatschappelijk actief
Aanvankelijk woonde het jonge stel in bij een kennis. Toen volgde voor Theo de militaire dienst. In die tijd stond een huis aan de Rijnsburgersingel te koop. Woonruimte was moeilijk verkrijgbaar, maar door tussenkomst van het Ministerie van Defensie kregen Theo en Joke een woonvergunning en kon de koop doorgaan.
Na de diensttijd ging Theo werken bij de toenmalige NZH als buschauffeur. Een goede keuze, want hij zou er met plezier tot aan zijn pensionering blijven. Toen de kinderen, Theo jr. en Irma, groot genoeg waren, is Joke ook gaan werken. Onder andere bij de gemeente Hazerswoude. “Daar kon ik aan de slag als assistent van de bodes. Ik moest zorgen voor koffie en thee en lunches voorbereiden. Voor mij een perfecte baan”, benadrukte Joke. Op haar uitdrukkelijk verzoek bij de burgemeester werd de tijdelijke functie omgezet naar een vast dienstverband. De functie leverde zelfs meer op. Tijdens de uitvoering van een nieuwbouwproject in het dorp mocht het echtpaar een keuze voor een woning maken. “Een lot uit de loterij”, aldus Joke.
Bijna 30 jaar geleden verhuisde het echtpaar naar Oegstgeest. Zoon Theo en schoondochter waren daar gaan wonen en Irma had woonruimte in Leiderdorp gevonden. Bovendien hadden beiden kinderen (Theo jr. drie en Irma twee). “We wilden graag dichtbij de kinderen en kleinkinderen wonen”, lichtte Theo de verhuizing toe. “Bovendien is Oegstgeest een prima gemeente om te wonen”, voegde hij toe.

Gezond en vitaal
Theo heeft veel aan wielrennen en hardlopen gedaan. Hij ging voor het eerst op wintersport toen hij 57 was en had de smaak zo te pakken dat hij bleef skiën tot zijn 68e. Theo en Joke hebben veel kampeervakanties binnen Europa met de kinderen gemaakt. Later hebben ze gekampeerd met een stacaravan. “We zijn gelukkig beiden goed gezond”, zei Theo. We doen nog alles zelf en hoeven nooit een beroep op de kinderen te doen. We zijn blij dat we beschikbaar kunnen zijn om in onze directe omgeving mensen te kunnen helpen als dat nodig is. Ze hoeven maar te bellen en wij komen”, geeft Theo aan. Het paar rijdt per auto nog overal naar toe. Joke houdt zich veel bezig met handwerken.
Zoon Theo is één van de trekkers van de businessclub van basketbalvereniging ZZ-Leiden; één van de beste verenigingen van Nederland. “Wij zijn bij alle thuiswedstrijden aanwezig. Fantastisch die sfeer tijdens de drukbezochte wedstrijden”, zei Joke. Daarnaast genieten Theo en Joke van uitstapjes die kinderen en kleinkinderen met hen maken. De kleinkinderen komen ook weleens mee-eten. Joke: “Verplicht toetje is sjoelen. Dat vind ik zo gezellig.”

Het jubilerende echtpaar hoopt nog jaren gezond te blijven. “Wij kijken nu al terug op een mooi leven”, benadrukten Joke en Theo. Emile Jaensch bladerde met belangstelling door het fotoboek dat naar aanleiding van hun 60-jarig huwelijk is gemaakt.

Op 7 mei is een buurvrouw een ontbijt wezen brengen; een grote verrassing. ’s Avonds is er met kinderen en kleinkinderen gezellig gedineerd.

Meer berichten