Van de Meerendonk: 'Ik zie mijn leerlingen het liefst groeien, zodat eruit komt wat erin zit.' |
Van de Meerendonk: 'Ik zie mijn leerlingen het liefst groeien, zodat eruit komt wat erin zit.' | Foto: Willemien Timmers

Jan van de Meerendonk (Duinzigt) met pensioen

Human Interest

Per 1 augustus gaat directeur Jan van de Meerendonk (1956) het Teylingen College Duinzigt verlaten. Dat zal voor alle partijen behoorlijk wennen zijn, want hij is al sinds 1981 verbonden aan de school.

Willemien Timmers

Van de Meerendonk werd geboren in Budel-Dorplein. Na het behalen van zijn Vwo-diploma op het Bisschoppelijk College in Weert twijfelde hij of het biologie of elektrotechniek moest worden als vervolgstudie. “Het werd biologie in Leiden omdat ik daar bij familie op kamers kon.”

Omdat er na zijn afstuderen zeer weinig banen te vinden waren in het wetenschappelijk onderzoek ging hij solliciteren als docent. “Na tachtig sollicitaties, het was inderdaad een heel andere tijd, vond ik twee halve banen bij de Christelijke Mavo in Leiderdorp en in de Haagse Schilderswijk. Al snel daarna kon ik ook hier terecht. Rooms Katholieke school voor IVO MAVO en LAVO, heette deze school toen.”

IVO

IVO staat voor Individueel Voortgezet Onderwijs; gedachtegoed van waaruit de school nog steeds werkt. “Wij willen al onze leerlingen zoveel mogelijk kansen geven.”

Een leuke anekdote: “De school werd IVO-school toen een van de zusters, die de school toen leidden, voor de LAVO-afdeling ivio-examens verzorging wilde regelen. Ze keek verkeerd in het telefoonboek, maar was onder de indruk van het gesprek dat ze voerde met de persoon van het IVO-bureau! Van het één kwam het ander!” Eén bekend onderdeel van het IVO-systeem is dat toetsen herkanst mogen worden tot de uitslag voldoende is. “Vandaar dat er in de loop der jaren veel 6-minnen zijn gegeven,” lacht Van de Meerendonk. “Ook waren er heel veel verschillende groepen ingedeeld op tempo en niveau. Dat was op een gegeven moment niet meer haalbaar.”

Pittig

Vanaf 1981 geeft Jan van de Meerendonk les op Duinzigt. “De docentenopleiding stelde in die jaren niet zoveel voor. Ik weet nog dat ik in mijn eerste jaar onder andere vier eindexamenklassen, van de driejarige- en de vierjarige MAVO, les moest geven. Dat was een pittige klus.”

En ook al was hij oorspronkelijk liever de onderzoekskant opgegaan: hij kreeg steeds meer plezier in het onderwijs en nam steeds meer taken op zich. Naast docent werd hij mentor, maar ook roostermaker. “Samen met Anton Vermet waren we twee weken onafgebroken bezig om de roosters in elkaar te zetten. Met de hand, met steekkaartjes. Leuk werk, maar het kostte wel vreselijk veel tijd!”

Van de Meerendonk werd ook Jaar-coördinator en in 1997, twee jaar na de fusie met KTS Leeuwenhorst, adjunct-directeur. Na het overlijden van Vermet, in december 2009, nam Van de Meerendonk diens taken over.

‘Er is voor de leerlingen veel meer afleiding’

Veertig jaar is hij dit jaar aan de school verbonden. De vraag aan hem of er veel veranderd is: “In essentie blijft een school hetzelfde. Het draait nog steeds om een het opbouwen van een goede relatie met de leerlingen. Wel is er voor de leerlingen veel meer afleiding, dus is het voor hen veel moeilijker om zich te focussen. Ook is de betrokkenheid van het thuisfront anders. Waar ouders vroeger meegingen in de mening van de school, is dat nu niet altijd het geval.”

Groei

De scheidend directeur legt uit dat hij zijn leerlingen het liefst ziet groeien, zodat eruit komt wat erin zit. “Soms stellen CITO-scores teleur, en worden kinderen bij andere scholen afgewezen. Hier hebben we laten zien dat de helft van de geslaagden op de Cito-toets onder de MAVO-norm scoorden. Samen hebben we dus meer uit leerlingen weten te halen. Dat is heel bevredigend.”
In het kader van het laten groeien van leerlingen is Teylingen College Duinzigt opnieuw bezig om ook de laatste twee klassen van de HAVO op de school te realiseren. Nu is het alleen mogelijk de onderbouw hiervan te volgen. In een soort van gedoogsituatie was het vanaf 2000 een aantal jaar mogelijk om de hele Havo-opleiding bij Duinzigt te volgen. Na een lange, juridische strijd, moest deze mogelijkheid opgeheven worden.

“Duinzigt is nu, via een belangstellingsmeting, bezig op een legale manier opnieuw een vijfjarige HAVO in de school op te zetten. We hebben hier ruimte genoeg. Het gebouw is gemaakt voor 920 leerlingen, terwijl dat er nu nog geen zeshonderd zijn.”

Genieten

Jan van de Meerendonk is blij dat hij van zijn pensioen kan gaan genieten. “De laatste corona-jaren waren tropenjaren. Ook in de weekenden zijn we heel veel bezig geweest. Na 24 juli ga ik uitpuffen, maar ook veel leuke dingen doen. Ik ga weer meer op mijn klarinet spelen. Ik speel sinds 1982 al bij Muziekvereniging Nieuw Leven, en ga daar enthousiast mee verder. Ook wil ik mijn tuin verder verfraaien. Daarnaast zal ik meer uren te vinden zijn bij manage Bakker in Noordwijkerhout, maar ook in de keuken, want uitgebreid koken vind ik heerlijk! Daarnaast zijn mijn vrouw en ik, zij is ook net met pensioen, net opa en oma geworden. Dus daar kunnen we uitgebreid van gaan genieten!”

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant