Aad van der Luit neemt afscheid | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Aad van der Luit kijkt in dankbaarheid terug naar zijn vrijwilligersjaren als chauffeur. |
Aad van der Luit kijkt in dankbaarheid terug naar zijn vrijwilligersjaren als chauffeur. | (Foto: Willemien Timmers)

Aad van der Luit neemt afscheid

  Human Interest

Enthousiasteling was dertig jaar vrijwilliger op de Dorpsbus Op vrijdag 21 februari nam Aad van der Luit (89) na dertig jaar afscheid als vrijwillige chauffeur op de Dorpsbus van Radius. Na zijn laatste rit werd hij tot zijn grote verrassing in gebouw Haeswijk ontvangen met taart en koffie door zijn vrouw en dochter en de andere vrijwillige chauffeurs.

Van alle kanten werden er vriendelijke woorden tot de chauffeur van het eerste uur gesproken. Frank van Rooij en Alice van Elk van Radius spraken hem kort toe. “Je was altijd zeer betrokken, en hebben regelmatig enorm gelachen. Bedankt ook dat je elke maandagmorgen de bus helemaal tiptop schoonmaakte en bijtankte!”

Alice wist te vertellen dat Aad soms langer wegbleef met de bus dan nodig. “Dan zag je weer een vrouwtje met zware tassen lopen, en dan bracht je die thuis. Want je kon ze toch niet met die zware boodschappen laten slepen?” Ook zijn vrouw herkende deze verhalen. “Ik was wel eens in mijn eentje in de Aldi boodschappen aan het doen, omdat Aad naar een oud vrouwtje was gehold om haar te helpen met haar tassen!”


Aad van der Luit nam met pijn in zijn hart afscheid van zijn fijne vrijwilligersbaan. “Jullie kregen telkens van mij op maandag een schone bus. Ik hoop dat Nico een waardig opvolger is.” Aad stopt met het werk om meer tijd met zijn vrouw door te kunnen brengen, omdat haar gezondheid wat achteruit is gegaan. “Ik hoop nog lang gezond te blijven, en wens jullie Gods onmisbare zegen”, sprak hij de andere aanwezigen toe.

Overigens heeft hij in de afgelopen jaren ook nog andere vrijwilligerstaken op zich genomen waar hij mee door gaat. Zo bezoekt hij gepensioneerde werknemers van Van den Bergh en Jurgens (later deel van Unilever) en brengt hij het Oegst­geester Kerkblad rond.


Na een heerlijk stukje taart vertelde Aad mooie herinneringen te hebben aan zijn jaren als vrijwillige chauffeur. “Ik herinner mij nog dat ik in 1990 door de NZH samen met anderen werd getest bij het toenmalige gemeentecentrum of ik wel goed genoeg kon rijden. Er was daar ook een dorpsgenoot, ik weet het nog goed, die in eerste instantie werd afgewezen omdat hij te hard reed en te laat schakelde. Deze net uitziende heer liep beledigd en stampvoetend het gebouw uit. Het laat wel zien dat je niet zomaar chauffeur werd.” Verleden jaar werden alle chauffeurs bij het Valkenburgse meer door een VVN-team getest. “Ik ben blij dat ik ook toen nog steeds goede cijfers had.”

De ras-vrijwilliger kijkt met dankbaarheid terug. “Zonder sentimenteel te worden, ben ik blij dat ik met veel mensen een mooie band op heb kunnen bouwen!”.

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>