Theo Juffermans fikst alles – ook in Marokko | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Theo Juffermans met zijn onafscheidelijke koffertje met gereedschap. |
Theo Juffermans met zijn onafscheidelijke koffertje met gereedschap. | (Foto: )

Theo Juffermans fikst alles – ook in Marokko

  Human Interest

Sommige Oegstgeestenaren gaan – letterlijk – heel ver om voor de medemens alles in orde te maken. Theo Juffermans is zo'n dorpsgenoot. Naast zijn werk bij Optronica, een serviceorganisatie die oogheelkundige apparatuur onderhoudt en repareert, helpt hij tijdens het maandelijkse Repair Café in het Dorpscentrum iedereen graag die met zijn of haar kapotte elektronica aan komt zetten. Maar daarnaast vliegt hij regelmatig met een medisch team naar Marokko om daar voor de stichting Santé Pour Tous, artsen te helpen hun apparatuur weer optimaal te benutten.

"Ik ben als servicetechnicus heel breed geschoold," laat Juffermans weten. "Twintig jaar heb ik bij het MEOB gewerkt. Tien jaar in Wassenaar, en daarna tien jaar hier in Oegstgeest. Ik was een specialist in het onderhouden van nachtzichtkijkers en radarvolgers. Toen het MEOB naar Den Helder verhuisde, vond ik de baan van mijn leven bij een onderhoudsdienst voor oogheelkundige apparatuur. Overal waar je komt in klinieken kom je voor verrassingen te staan. Dat vind ik het mooie aan mijn vak, dat je steeds moet improviseren, en niet stopt tot alles weer werkt."
Bij het Repair Café is zijn rol niet anders. "Ik houd ervan om elektronica weer aan de praat te krijgen. Hoe ingewikkelder het probleem – hoe leuker."

Marokko

Een aantal jaar geleden werd Theo gevraagd om mee te gaan met de stichting Santé Pour Tous; een non-profit organisatie die zich richt op het bereikbaar maken en verbeteren van de Marokkaanse gezondheidszorg voor iedereen. "Zo'n vijf jaar geleden ben ik voor het eerst met een oogarts meegegaan naar Marokko. Hij ging met zijn team staaroperaties uitvoeren, en ik was er om medische apparaten te repareren en controleren. Inmiddels ben ik al een aantal keer mee geweest, en telkens schrik je weer wat je aantreft. Niet alleen de kleine hospitaaltjes zélf, maar ook de apparatuur is vaak in erbarmelijke staat. Ik heb een keer gewerkt in een ziekenhuis zonder verwarming; de hele week was het daar binnen zo'n graad of vier. Maar wij als team gingen gewoon door: jas aan en werken. Op die manier krijg je wel veel voor elkaar."

'Ik houd ervan om elektronica weer aan de praat te krijgen. Hoe ingewikkelder het probleem – hoe leuker'

Theo zorgt ervoor dat allerlei apparatuur gerepareerd, gereinigd en weer bruikbaar wordt. "Het is zo zonde als apparaten nutteloos in de hoek staan omdat niemand weet hoe ze gerepareerd moeten worden." Hij heeft gouden handen, en is zich daar inmiddels goed van bewust. "Als tiener haalde ik soms voor een prikkie een kapotte brommer op", lacht hij. "Die had ik dan vervolgens binnen een kwartier weer aan de praat."

Koffertje

Eind dit jaar vertrekt Theo opnieuw met een (medisch) team van zo'n zes man naar Marokko. "Daar heb ik zin in. Als ik dan rondloop in zo'n kliniek, pak ik aan wat ik tegenkom. Of het een deur is, een verwarmingsketel of beschimmelde oogmeetapparatuur, ik doe mijn uiterste best om alles weer werkend te krijgen. Mijn koffertje, dat ik continue meesjouw, is daarbij onmisbaar. Daar zit inmiddels alles in wat ik nodig heb."

Voor meer informatie: www.santepourtous.nl.

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>