Nico en Jo Oudshoorn 60 jaar getrouwd | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Op maandag 29 juli was burgemeester Emile Jaensch te gast bij bruidspaar Oudshoorn.
Op maandag 29 juli was burgemeester Emile Jaensch te gast bij bruidspaar Oudshoorn. (Foto: Willemien Timmers)

Nico en Jo Oudshoorn 60 jaar getrouwd

  Human Interest

Op maandag 29 juli bracht burgemeester Emile Jaensch een gezellig bezoek aan het echtpaar Nico en Jo Oudshoorn – Werkhoven in de Zonnebloemlaan. De reden was feestelijk: Het echtpaar viert dit jaar dat ze zestig jaar getrouwd zijn.

De twee leerden elkaar kennen in Oegstgeest: gewoon aan de Terweeweg. Nico Oudshoorn (1935) kwam geregeld in het ouderlijk huis van Jo (1933) op bezoek, omdat hij bevriend was met haar broers. "In die tijd voetbalden we allemaal fanatiek bij UDO", vertelt de bruidegom. "Dat heb ik tot mijn vijftigste gedaan." Zelf woonde hij als jonge jongen in de Geversstraat en de ­Borneostraat.

Uit de verhalen die het vrolijke echtpaar vertelt, blijkt niet dat de vonk direct oversloeg. "Ik sprak in die tijd wel met meerdere jongens af", zegt de bruid met twinkelende ogen. Toch viel ze voor Nico want 'daar zat wel wat in'. Hij vond haar 'aantrekkelijk met haar lange zwarte haren'.

Op 22 juli 1959 werd er voor de wet getrouwd, maar daar hebben beiden weinig herinneringen aan. Beter herinneren zij zich de dag van het 'echte feest' op 13 januari 1960, toen er in de Sint Willibrordkerk voor de kerk getrouwd werd. De dienst werd geleid door pastoor Looyaard. "Ik ben nog een stola gaan kopen omdat het koud was, en er voorspeld werd dat het zou gaan sneeuwen. Dat deed het overigens ook", herinnert Nico Oudshoorn zich.

Na hun trouwen trok het stel in bij de moeder van de bruid, op Terweeweg 128. "Toen we hoorden dat de buren van 126 zouden gaan emigreren, heb ik meteen actie ondernomen", vertelt mijnheer. "Jo was in verwachting van onze oudste. Dat was uiteindelijk maar nèt genoeg om zo'n groot huis te krijgen. Liever had de gemeente er een groot gezin ingezet."

Samen kreeg het paar drie kinderen: twee zoons en een dochter, en werd er verhuisd naar de Zonnebloemlaan. "Om en om woonde hier iemand die bij het MEOB werkte. Gelukkig konden ook wij hier een nieuwbouwwoning krijgen."

Inmiddels heeft de familie zich uitgebreid met acht kleinkinderen en (vorige maand) één achterkleinkind.

De heer Oudshoorn verdiende zijn geld als Elektromonteur. "Ik heb 33 jaar bij Elektrotechnisch installatiebureau Langezaal en Inniger gewerkt. We hebben bijvoorbeeld voor het Rijnlands Lyceum alle elektriciteit aangelegd." Mevrouw Oudshoorn werkte in de huishouding bij dokter Held aan de Mare­laan, en zorgde later tien jaar lang voor de kinderopvang en het huishouden van een Frans Oegstgeester gezin.

Het bruidspaar heeft heel wat meegemaakt. Mijnheer weet zich te herinneren hoe boos hij was toen zijn echtgenote het toilet paars geschilderd had ('Ik houd van een beetje kleur') en hoe onhandig hij het vond dat zijn vrouw lieve kuikentjes bij Henk Heemskerk vandaan had meegekregen naar huis. "Weg ermee", zei ik. "Dat worden grote kippen." Ze kunnen er nu wel om lachen.

Samen vertellen ze van hun kampeervakanties in Kroatië, de vakantie na de Amerikaanse bruiloft van één van hun zonen in Michigan, en de reizen naar Tanzania die mijnheer regelmatig maakte na zijn pensionering omdat hij daar als elektromonteur bij een grote missiepost zijn steentje kon bijdragen. "Ik ben hem één keer gaan opzoeken", vertelt Jo Oudshoorn. "Een spannende reis was dat voor mij."

Later bezochten ze ook regelmatig hun zoon met zijn gezin in Miami.

Nico en Jo hebben samen ook veel uren bij UDO doorgebracht. Mevrouw stond daar steevast achter de bar als gastvrouw. Overigens zong zij ook een tijd mee met zangkoor De Troubadours.

Nu de gezondheid hen wat in de steek laat, brengt het bruidspaar de dagen gezellig door met puzzelen en samen koken. "En daarna wast mijn man voor mij af. Hij is mijn afwasmachine!"

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>