Paul Marck krijgt Nieuw-Guinea Herinneringskruis uitgereikt | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Een verrassing op zijn verjaardag, het herinneringskruis Nieuw_Guinea.
Een verrassing op zijn verjaardag, het herinneringskruis Nieuw_Guinea. (Foto: Wil van Elk)

Paul Marck krijgt Nieuw-Guinea Herinneringskruis uitgereikt

  Human Interest

De komst van burgemeester Emile Jaensch op zijn vierentachtigste verjaardag op vrijdag 24 mei was alleen voor Paul Marck een grote verrassing. Zijn visite was op de hoogte van het complot. Hij kreeg het Nieuw-Guinea Herinneringskruis door Jaensch opgespeld.

Koningin Juliana stelde het Nieuw-Guinea Herinneringskruis in op 29 september 1962 voor Nederlandse militairen van de drie krijgsmachtonderdelen die tussen 28 december 1949 en 23 november 1962 minimaal drie maanden daadwerkelijk militaire dienst deden in het voormalige Nederlands-Nieuw-Guinea.

Buurvrouw Petra van Gelder-­Bleijnga hoorde haar buurman Paul ­Marck daarover wel vertellen en vond het raar dat hij hiervoor nooit de erkenning ontving. Zij vroeg het aan bij het ministerie van Defensie. Haar prangende verzoek werd gehonoreerd en ze kreeg de medaille en oorkonde toegestuurd. "Ik wilde het hem niet zomaar overhandigen en het is heel fijn dat de burgemeester dit nu doet op zijn verjaardag."

Een herinneringsmedaille als verrassing op zijn verjaardagMeneer Marck besloot samen met een vriend om vrijwilliger te worden in het leger. "Ik was toen achttien. Later ging dat over in dienstplicht." In 1954 ging hij naar het overzeese gebiedsdeel waar de Nederlandse troepen waren ter bescherming tegen Indonesische infiltraties. "Heen gingen we met een Constellation, met heel veel tussenstops. De Oegstgeestenaar Jan Zandvliet loste ons af, hij was bij de Marine. De terugtocht per boot duurde een maand. In die tijd mochten we niet varen door Indonesische wateren." Het Herinneringskruis, een respectvolle herinnering, vind hij toch wel mooi om te krijgen.

Jongensboek

Fotoboeken getuigen van, zoals hij dat zelf noemt, "een vakantiereis". "Het is voor mij een jongensboek." Na zijn diensttijd werkte hij veertig jaar bij de firma Hateha bv in de buitendienst, een leverancier van elektronische onderdelen. Nu gaat het wat moeilijker, maar hij maakte veel kilometers in de auto. De laatste jaren reed hij in een BMW Z4. Bij sommige toertochten ging de buurvrouw met hem mee. "Bij de eerste keer wonnen we!"

(Wil van Elk)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>