Eeuwfeest voor vitale Riek van Leeuwen-Segers | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Burgemeester feliciteerde de honderdjarige Riek van Leeuwen-Segers.
Burgemeester feliciteerde de honderdjarige Riek van Leeuwen-Segers. (Foto: Wil van Elk)

Eeuwfeest voor vitale Riek van Leeuwen-Segers

  Human Interest

Riek van Leeuwen- Segers is op vrijdag 10 mei 100 jaar geworden. Dit is zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan. Een dag eerder kwam burgemeester Emile Jaensch bij haar thuis om de jarige te feliciteren en bloemen te overhandigen. 'Bij haar thuis', houdt in dat ze nog in staat is zelfstandig te wonen.

Door Wim van Tuijl

Ze heeft een vitale uitstraling en beschikt over een vlotte babbel. Bovendien is ze goed bij de tijd en leest dagelijks trouw het dagblad Trouw, kijkt naar het journaal, op zondagochtend naar de kerkdienst en krijgt van een vrijwilligster van de bibliotheek geregeld boeken aangeleverd.

Vertellen over haar leven gaat haar zeker goed af en dat vertaalde zich in een leuk gesprek met Emile Jaensch. "Ik ben een 'bollenkind' uit een gezin met negen kinderen", begint ze. "Ik ben in Lisse geboren en mijn vader had een bollenkwekerij. Zijn specialiteit was kweek van narcissen. Na de MULO heb ik de opleiding huishoudkundige in Haarlem gevolgd, waarmee ik als lerares aan de slag had kunnen gaat. Het is er nooit van gekomen", vertelt ze. "U bent zo bij de actualiteit betrokken, dat u nog een toekomst voor u heeft", complimenteert Emile.

Emigratie naar Canada

Ze leerde Wim Philippo kennen en na verloving in 1939 volgde pas in 1944 het huwelijk. Het was vanwege de Duitse bezetting een moeilijke tijd. Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren; Jan Peter en Molly, die later nog een halfbroer kregen; Ard. De jarige legt uit: "Wim ging in 1948 met zijn broer Arie per vliegtuig op zakenreis naar de Verenigde Staten. Na een tussenlanding in Schotland ging het mis bij het opstijgen ten gevolge van een fout in de verkeerstoren. Het toestel vloog tegen hoogspanningskabels aan en stortte neer. Wim overleed twee dagen later aan zijn verwondingen en Arie overleed direct na de crash. De piloot op die vlucht was Parmentier, die bekend was van zijn vlucht met de Uiver", aldus Riek. "Ik ken mijn vader alleen uit dagboeken van mijn moeder", vult dochter Molly aan. De 100-jarige zou in 1955 opnieuw gaan trouwen, namelijk met Gerard Willem van Leeuwen. Uit die relatie werd Ard geboren. "Hij woont nog steeds in Canada." Ze vertelt, dat het gezin in 1967 naar Canada ging emigreren en Toronto hun nieuwe woonbestemming werd. "Mijn echtgenoot had een aannemersbedrijf opgericht voor het bouwrijp maken van grond en de aanleg van wegen. Zelf ging ik een aantal jaar aan de slag in de makelaardij. Heel leuk om contact met mensen te hebben en met hen woningen te gaan bezichtigen", merkt ze op.


Uiteindelijk besloten de kinderen met hun gezinnen terug te gaan naar Nederland. Het echtpaar Van Leeuwen bleef nog even in Canada. "De hang naar Nederland werd sterker en leidde in 1989 tot remigratie. We kwamen in Oegstgeest te wonen in een mooi nieuwbouwappartement in Haaswijk. We zagen het als een opstap naar een grotere woning, maar uiteindelijk beviel het zo goed dat ik er 30 jaar later nog woon. Nog nooit zolang ergens op dezelfde stek gewoond", vult ze aan. Inmiddels is Gerard Willem op 85-jarige leeftijd in 2010 overleden. "Een fantastische vader", aldus Molly.


Sociaal bewogen en gastvrij

Die termen komen tot uiting als ze vertelt over corresponderen. Honderden kaarten heeft ze in haar leven verstuurd. "Ik stuurde verjaardagskaarten en attenties naar de brede kring familieleden en vrienden. Daarnaast heb ik talloze logees gehad. Iedereen was welkom te komen logeren". Het benadrukt de grote gastvrijheid van het echtpaar. Soms bleven logees wekenlang.


Borreltje

Zo'n vitaliteit op 100-jarige leeftijd ontlokt de vraag 'wat is het geheim van zo oud worden?' "Blijven ademhalen en je niet over allerlei dingen druk maken. Bovendien neem ik dagelijks twee borreltjes", antwoordt Riek. Ze voegt lachend toe dat ze de laatste jaren haar borrelgebruik al heeft gehalveerd naar genoemd aantal. Ze benadrukt dat het zelfstandig wonen mede mogelijk wordt gemaakt door haar fantastische hulp in huis.

Wees positief en neem dagelijks een borreltje

"Ze houdt alles perfect schoon en helpt me waar het kan, zoals boodschappen halen en zelfs brengt ze geregeld eten voor me mee. Kortom; ze verdient het om in een gouden lijstje gezet te worden", onthult Riek, die desgevraagd aangeeft zeven klein- en drie achterkleinkinderen te hebben.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>