Feest voor Hennie Keijzer: 108 jaar en oudste van de wijde regio | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Mevrouw Keijzer 108 jaar en twee burgemeesters op bezoek.
Mevrouw Keijzer 108 jaar en twee burgemeesters op bezoek. (Foto: Wil van Elk)

Feest voor Hennie Keijzer: 108 jaar en oudste van de wijde regio

  Human Interest

Op zondag 24 februari was het feest in de grote zaal van zorgcentrum Marente, locatie Wijckerslooth. En daar was alle reden voor. Hennie Keijzer heeft de indrukwekkende leeftijd van 108 jaar bereikt. Namens de gemeente kwam burgemeester Emile Jaensch om haar te feliciteren. Ook de burgemeester van de gemeente Teylingen, Carla Breuer, was aanwezig, omdat de jarige decennialang in Sassenheim heeft gewoond.

Door Wim van Tuijl

Een van haar kinderen gaf aan dat Hennie met haar 108 jaar de op tien na oudste inwoner van Nederland is. Voor zover bekend heeft Oegstgeest nimmer een zo oude inwoner gehad. Een van haar kinderen vertelde dat ze even vreesden dat hun moeder deze verjaardag niet zou halen. Afgelopen november viel ze en brak ze opnieuw haar heup. Het ging niet goed met haar, maar ze herstelde wonderbaarlijk en zo kon ze toch deze bijzondere verjaardag vieren met haar familie. Met haar elfde plaats op de ranglijst oudste inwoners van Nederland is ze tevens de oudste inwoner van de gehele 071-regio, alsmede Teylingen.

In Zuid-Holland, met een inwonertal van ruim 3.622.000, zijn er slechts twee inwoners ouder, namelijk één in Den Haag (110 jaar) en één in Gorinchem (113,5 jaar). Laatstgenoemde is momenteel de oudst levende Nederlander.

De afgelopen jaren is het inmiddels traditie om in de laatste editie van februari van de Oegstgeester Courant een artikel te wijden aan deze hoogbejaarde vrouw. Elke inwoner van Oegstgeest krijgt bij het bereiken van de 100-jarige leeftijd, desgewenst, aandacht van de gemeente en de lokale krant.

Positieve levensinstelling

Haar wieg stond in Oostendorp, dat nabij Elburg is gelegen. In Sassenheim ontmoette ze Wim Keijzer en al snel viel de klik. Ze trouwden en er begon een lang huwelijksleven. Op 91-jarige leeftijd overleed Wim Keijzer na een huwelijk dat 65 jaar heeft geduurd. Het paar kreeg vijf kinderen. Inmiddels zijn er elf kleinkinderen en 24 achterkleinkinderen. Hennie heeft tot op 103-jarige leeftijd zelfstandig kunnen wonen in Sassenheim. Dit veranderde door een val met een heupbreuk als gevolg. Vandaar dat ze 5 jaar geleden naar Wijckerslooth, dus naar Oegstgeest, verhuisde. Ze had de mentale veerkracht zich bij de situatie neer te leggen en deed al snel mee met allerlei activiteiten, zoals bloemschikken. Het geeft aan dat ze niet bij de pakken was gaan neerzitten. Ze is blij met het regelmatige bezoek van kinderen en kleinkinderen. "Leuk om dan een potje Rummikub te spelen", onderstreept ze haar veerkracht, "Ik sta positief in het leven en ben dankbaar voor wat ik allemaal nog wel heb. Misschien een reden om zo oud te mogen worden", geeft ze aan. "Mijn hoogtepunten in het leven? Mijn huwelijk met Wim, de geboorte van zowel de kinderen als de klein- en achterkleinkinderen", antwoordt de jarige.

Ludieke uitspraken

"Het is gewoon leuk om bij mijn schoonmoeder op bezoek te gaan", merkt haar schoonzoon Gerrit op. "Ze kan met bijzonder humoristische opmerkingen uit de hoek komen. "Gerrit overhandigt een lijstje met uitspraken van het afgelopen jaar. De moeite waard er een paar te noemen.
"Mamma, wat heeft u koude handen." Haar antwoord: "Dat is gezond, als mijn hart maar warm is."
Tijdens een wandeling hoort ze vogels fluiten en vraagt zich af wat ze elkaar hebben te zeggen. "Mam, er wordt naar u gefloten." Hennie: "Nee hoor, die tijd is voorbij."
Gerrit loopt achter de rolstoel en zijn vrouw Marjan daar weer achter. Hennie vraagt waar Marjan is. "Ze loopt achter me." Hierop stelt Hennie: "Zeker alleen als het haar uitkomt."
Duidelijke bewijzen van de vocale gevatheid van de jarige.

Twee burgemeesters

Zowel de burgemeester van haar huidige woonplaats Oegstgeest, Emile Jaensch, als de burgemeester van Teylingen, Carla Breuer, kwamen Hennie feliciteren met haar uitzonderlijk hoge leeftijd. Van eerstgenoemde ontving ze bloemen en Carla Breuer overhandigde haar een doos Teylinger Hoogtepuntjes. "Ze houdt van chocolade", onderbouwt ze de reden van dit cadeau.

Beide burgemeesters spraken geruime tijd met haar en verbaasden zich over haar goede communicatie en vitale uiterlijk. Dit alles onder het genot van haar favoriete drankje; een glaasje advocaat.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>