Op zoek naar ruimte voor 'Klein Geluk' | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Ivonne Janka wil door het starten van een zorgboerderij iets voor anderen betekenen. | Foto Willemien Timmers
Ivonne Janka wil door het starten van een zorgboerderij iets voor anderen betekenen. | Foto Willemien Timmers (Foto: )

Op zoek naar ruimte voor 'Klein Geluk'

  Human Interest

Achttien jaar woont ze nu in Oegstgeest, en in die jaren hebben veel dorpsgenoten haar leren kennen als zeer actief en betrokken. Bij veel evenementen in het dorp is Ivonne Janka, al dan niet als vertegenwoordiger van de Rabobank, de drijvende kracht of een zeer enthousiast bezoeker. Nu staat ze voor de grootste uitdaging in haar leven: het opzetten van een zorgboerderij.

43 jaar geleden werd ze geboren in Oost-Duitsland, in de provincie Thüringen. "Ik was veertien toen de muur viel; een gebeurtenis die ik mijn leven lang niet zal vergeten. De vrijheid die er kwam, in elk opzicht, maakte een diepe indruk. Daarbij kwam ook de, niet persé negatieve, onzekerheid over de toekomst. Alles werd anders, en niemand wist wat er ging komen." Ivonne was blij dat ze de negatieve sfeer ('Je kon niemand vertrouwen') achter zich kon laten. "Waar ik wel positief op terugkijk, was het werken in onze eigen moestuin. De supermarkten in Oost-Duitsland verkochten bijna geen groente, en daarom verbouwde iedereen het zelf. Zo wist je als kind precies hoe gewassen groeiden."
Na een opleiding in de horeca ging ze werken bij diverse luxe hotels in het buitenland. "In Zürich ontmoette ik mijn man Jeroen, en na een aantal jaar, nu ongeveer twintig jaar geleden, besloten we naar Nederland te verhuizen. De keuze viel op Oegstgeest, omdat dat dichtbij Huis ter Duin in Noordwijk was, waar we beiden een baan konden krijgen." Omdat twee horecabanen en het starten van een gezin erg moeilijk samengaan, zocht Ivonne een andere baan, en vond die bij de Rabobank. "Daar werk ik nog steeds met veel plezier."
In haar drukke leven verdween haar liefde voor de natuur echter niet. "Toen ik zes jaar geleden ontdekte dat je hier in Oegstgeest een eigen volkstuin kunt huren, en weer met mijn handen in de aarde kon zitten, was dat een gevoel van thuiskomen. Heerlijk. Ik krijg zoveel energie van het verbouwen van allerlei gewassen."
"Na het maken van een moodboard voor een cursus werd duidelijk waar mijn hart ligt, en wat ik nog wil ondernemen: Ik wil een zorgboerderij beginnen."
Haar ogen gaan sprankelen als ze over haar plannen praat. "Het moet een plek worden in Oegstgeest of directe omgeving met de naam 'Klein Geluk' waar veel mensen iets aan hebben. Een plek met een zorgkwekerij, een landwinkel en een theeschenkerij."
"Op de kwekerij komen jongeren en jongvolwassenen te werken die op zoek zijn naar een zinvolle dagbesteding, die door het buiten bezig zijn onder andere weer rust en ritme en sociale contacten krijgen. Zo kunnen hun talenten zich ontwikkelen, en kunnen ze verder groeien."
"Mijn plan is dat geïnteresseerden een groente-abonnement bij de kwekerij kunnen afsluiten, en zelf de gewassen kunnen oogsten. Verser en gezonder kun je het niet hebben. Zij hoeven zelf niet te zaaien en te schoffelen, maar kunnen, bijvoorbeeld met hun gezin, in de tuin zelf hun groenten uitzoeken. Dat zorgt ook voor een stuk bewustwording."
Ivonne is al met veel partijen in gesprek geweest, maar dat heeft concreet nog niet geleid tot een mooi stuk grond in de omgeving. "Ik hoop van harte dat er, mede naar aanleiding van dit artikel, goede tips binnenkomen voor een plek. Ik geloof echt dat 'Klein Geluk' een aanvulling zal zijn voor de regio."


Wie Ivonne Janka persoonlijk over haar plannen wil spreken, kan haar tijdens OEGST!Live op 31 januari in het Dorpscentrum benaderen, of contact leggen via: ivonnejanka@gmail.com.

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>