Alieke helpt in Myanmar | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Alieke Freeke helpt mee met het metselen aan dokterswoningen in Myanmar. | Foto Sanne van der Meij
Alieke Freeke helpt mee met het metselen aan dokterswoningen in Myanmar. | Foto Sanne van der Meij (Foto: Sanne van der Meij)

Alieke helpt in Myanmar

  Human Interest

Alieke Freeke hielp drie weken lang mee met de bouw van dokterswoningen in het door zware regenval geteisterde Myamar. Vrijdag 3 augustus kwam zij vol verhalen weer thuis.

Vanuit CJV Azarjah, een enthousiaste en eigentijdse christelijke vereniging voor jongeren tussen zestien en vijfentwintig jaar in Rijnsburg, ging Alieke Freeke (22) naar Myanmar. "We moesten voor het project zelf geld inzamelen en voor zeshonderd euro eigen reiskosten opbrengen. Het ziekenhuis krijgt namelijk geen steun van de overheid. Van het totaal van 85.254,23 euro heb ik bijna vijfduizend euro opgehaald. We hebben in Mawlamyine geholpen met het bouwen van de eerste woonlaag voor drie dokterswoningen van een Christelijk Lepra Ziekenhuis. Veel van de honderden lepra-patiënten genezen, met wel veel amputaties, maar kunnen niet meer terug naar hun dorp. Ze blijven daar wonen in soms schamele hutjes. Ze bekeren vaak tot het christelijke geloof omdat dit hen wordt bijgebracht door de christelijke instelling."

Vochtig

Het was niet haar eerste reis voor een goed doel. Vanuit school hielp Alieke eerder al eens bij een ontwikkelingsproject in Roemenië. Deze keer ging de hulp uit van de kerk en ging ze mee in een team van 34 mannen en vrouwen, waarvan zes begeleiders. "Door het bouwen van de woningen kunnen er meer mensen komen werken. Het is daar nu regentijd en het was er zo vochtig dat het cement soms zo weer uit de voegen liep. We hebben ook nog een trap gestort met beton. We werkten vijf dagen en hadden daarna twee dagen vrij en konden we toeristische uitstapjes maken, zoals naar een gigantisch groot liggend Boeddhabeeld met daarin een museum. Ze vertelden dat ze er nog zo een gaan bouwen." Alieke toonde fraaie foto's, en informatie over het project op www.worldservants.nl.

Indruk

De reis en de omstandigheden in het verre Myamar hebben veel indruk gemaakt op Alieke. "De leefomstandigheden in Myanmar zijn anders dan wat wij in Nederland gewend zijn. Ik heb wel een andere kijk op het leven gekregen. Daar zie je vaak grote gezinnen die in zeer kleine huisjes leven. Ondanks hun armoede delen ze veel met anderen. Ik ben dankbaar voor wat wij hier hebben", vertelde ze.

Spannend

"De terugreis was nog even spannend. Door de zware regenval, en dan ook nog eens volle maan, was de zeespiegel flink gestegen en zijn honderdveertigduizend mensen hun huis kwijtgeraakt. Ook was de weg naar het vliegveld Yangon afgesloten en konden we niet met de bus en moesten ze wat anders regelen. We zijn toen met een vliegtuig vanaf een oud militair vliegveld daarheen gebracht zodat we uiteindelijk toch naar huis konden. Volgende week gaat er een tweede team naartoe om te werken aan de tweede woonlaag."

(Wil van Elk)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>