Briljanten huwelijk echtpaar Rijnaars | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Burgemeester Emile Jaensch feliciteerde het echtpaar met de bereikte mijlpaal. | Foto Wil van Elk
Burgemeester Emile Jaensch feliciteerde het echtpaar met de bereikte mijlpaal. | Foto Wil van Elk (Foto: Wil van Elk)

Briljanten huwelijk echtpaar Rijnaars

  Human Interest

Vijf jaar geleden kwam er een andere burgemeester op bezoek. Nu is ­Diewertje 83, dezelfde leeftijd die Joop Rijnaars toen had. Ook nu weer bloemen, ditmaal van burgemeester ­Emile Jaensch, voor het bruidspaar dat 20 december 65 jaar huwelijk vierde.

Joop Rijnaars uit Den Haag werd opgeroepen voor de dienstplicht en moest naar Drenthe. "Ik had studie-uitstel en zou officier moeten worden, maar dat wilde ik niet. Wel heb ik de onder-officiersopleiding gedaan. Hij ontmoette op de paardenmarkt in Zuidlaren Diewertje Boer uit Anloo. Diewertje komt uit een gezin van negen kinderen; zij is de oudste. "Er was toen veel armoede in Drenthe." Joop heeft één broer en groeide op in Den Haag. Het echtpaar woont sinds de nieuwbouw nog steeds aan de Govert Flincklaan in Oegstgeest. Ze hebben een zoon, drie kleindochters en vier achterkleinkinderen.

Joop Rijnaars kreeg in zijn diensttijd te maken met de watersnoodramp in 1953. "Ik zat op de bovenverdieping in het huis van de dijkgraaf. Ik zat bij de verbindingen en was commandant van de lijnploeg, 'sergeant lijntrekker'", zei hij lachend. Hij had hts-bouwkunde en ging eerst bij Rijksgebouwendienst en later bij de PTT werken. "Ze hadden toen mensen nodig. Ik had een drukke job met het bouwen en verbouwen van postkantoren. 324 objecten!", zei hij met nadruk en vulde het aan met smeuïge verhalen over de meest vreemde situaties die hij soms aantrof. "Ik kwam bij iemand die zijn schildpad in bad deed. Ook eentje die in de aanrechtkastjes konijnen hield!"

Mevrouw Rijnaars viel afgelopen zomer en brak haar heup en loopt nog moeilijk. Iedere morgen krijgt ze verzorging en een keer in de twee weken komt er iemand het huis doen. Zij heeft vroeger bij een verpleegster gewerkt en paste daar op de kinderen. Ze leest veel, vooral in de krant: "Ik moet wat te doen hebben!", zei ze.

Joop doet zelf zijn boodschappen en rijdt nog wel auto, maar niet meer grote afstanden. "Koken doe ik zelf, een goede maaltijd. Wij zijn overal gek op." Wellicht dat ze daarom zo genoten van een volkstuin. "We hebben ook veel gereisd met de caravan."

Het briljanten bruidspaar kwam in 1969 wonen in Oegstgeest. "Op 6 november. Veel beter dan de blokkendoos in Den Haag, dat nooit meer! We hebben alles rondom ons zien bouwen. We wonen hier rustig en hebben heel goede buren."

(Wil van Elk)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>